Konferencija nastavnika o preduzetničkom obrazovanju u Kragujevcu

0
700

rt6wwj42-copy

Grad Kragujevac će ovog vikenda biti domaćin Konferencije nastavnika na inicijativu „Dostignuća mladih u Srbiji“, organizacije koja već nekoliko godina uspešno implementira učeničko preduzetništvo u srpski obrazovni sistem. Konferencija koja se od 28-30. oktobra održava u hotelu „Kragujevac“ okupila je preko 100 nastavnika iz cele Srbije koji su u okviru ovog programa prošli obuke iz preduzetničkog obrazovanja. Konferencija je svečano otvorena danas, u Sali Skupštine grada.

– Mreža Dostignuća mladih raste. Imamo 1004 nastavnika koji su prošli naše obuke. Prisutni smo u 297 škola, u 90 opština. Rastemo onoliko koliko možemo, koliko nam dozvoljavaju resursi koji su nam na raspolaganju. Pokušavamo da ih imamo više kako bismo došli do boljeg i kvalitetnijeg, odnosno još rasprostranjenijeg sprovođenja programa. Ono što smo postavili sebi kao nekakvu strategiju je da do2020. godine budemo u svim srednjim školama, odnosno da u svakoj srednjoj školi u Srbiji postoji bar jedan, a mi želimo dva nastavnika koji će biti trenirani iz metodologije programa učeničke kompanije i svih ostalih programa preduzetničkog obrazovanja i finansijske pismenosti koje sprovodi ova organizacija – kaže Darko Radičanin, direktor “Dostignuća mladih u Srbiji“.

Konferencija u Kragujevcu je prilika da se predstave primeri dobre prakse iz Srbije, kao i iskustva iz regiona. U prošloj školskoj godini, u okviru ovog programa, organizovana su četiri regionalna takmičenja učeničkih kompanija, posle kojih su na centralnoj svečanosti u Beogradu proglašene najbolje učeničke kompanije, najbolji biznis volonter, i Nastavnik godine iz oblasti preduzetništva. Ovo priznanje pripalo je Biljani Vasić, profesorki Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda.Za nju je ova nagrada značajna i zbog toga što dolazi u Godini preduzetništva i to od organizacije Dostignuća mladih koja godinama unazad uspešno implementira preduzetništvou obrazovni sistem.

– Kao mentor učeničkih kompanija, aktivna sam pet godina i to iskustvo je veoma vredno za mene zato što mi je donelo mnogo na planu ličnog i profesionalnog razvoja. Moja specijalizacija na farmaciji je menadžment i marketing i ovo mi je bila fantastična prilika da svoja iskustva i znanja razvijem i da svojim učenicima ta znanja prenesem. U okviru predmeta koji predajem, pružilo mi je mogućnost za inovacije, da uvek u gradivu pronađemo neku interesantnu ideju i da je povežemo sa svakodnevnim životom – kaže Biljana Vasić.

Grad Kragujevac je uvideo važnost ovakvog vida obrazovanja i to se može videti i po tome što je već četvrti put domaćin Konferencije nastavnika.

– Grad Kragujevac shvata značaj ovakve konferencije. Dosta je mladih ljudi koji žele da se bave preduzetništvom. Oni imaju ideje, ali te ideje teško implementiraju u praksi. Ovakve konferencije su neophodne kako bi nastavnici i profesori, stečena znanja mogli da prenesu svojim učenicima. Neophodno je da konstantno ulažemo u mlade i da im u najranijem dobu usadimo ideju o preduzetništvu – kaže Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih koji je u ime grada Kragujevca, kao domaćina, poželeo uspešan rad i razmenu dobrih praksi i ideja učesnicima konferencije.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime