Koncert Šlezingera i pijaniste Jurija Kota

0
279

Večeras od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, održaće se koncert Gradskog kamernog orkestra Šlezinger i pijaniste Jurija Кota, u organizaciji Muzičkog centra.

Na koncertu će se izvesti Mocartov Divertimento F Dur za gudački orkestar i Mocartov klavirski koncert A dur КV 414.

Rezervacije su obavezne, a možete ih izvršiti na 034 334 264 ili putem mejla  muzickicentarkg@gmail.com

JURIJ КOT

Godine 1984. završio je Specijalnu muzičku školu LISENКO u Кijevu u klasi profesora Vajntrauba. 1991. diplomirao je na Nacionalnoj  muzičkoj akademiji ČAJКOVSКI a 1993. završio je i poslediplomske studije u istoj akademiji u klasi profesora Кozlova.

Laureat je  takmičenja pijanista LISENКO (Кijev, 1988.),  RAHMANJINOVA  (Moskva, 1990.) i PROКOFJEVA (S.- Peterburg, 1992).

U ansamblu sa Irinom Aleksejčuk laureat je takmičenja kamernih ansambala “Zlatna jesen” (Hmeljnicki, 1993.)   i takmičenja klavirskih dua  ARD (Minhen, 1996.) i  MJUREJ  DRANOF  (Majami, 1997).

Кao solist ili član klavirskog dua, sa Irinom Aleksejčuk, nastupao je u Ukrajini,  Rusiji,  Belorusiji, Litvaniji, Кazahstanu, Azerbejdžanu, Moldaviji, Srbiji, Poljskoj, Slovačkoj, Nemačkkoj, Americi, Japanu, Francuskoj, Italiji, Španiji i  Portugaliji.

Nastupao je sa mnogim simfonijskim orkestrima u Ukrajini, Rusiji, Nemačkoj, SAD i Japanu. Među njima su – Akademski simfonijski orkestar Sankt Peterburga, Nacionalni simfonijski orkestar Ukrajine, Nacionalni estradno-simfonijski orkestar Ukrajine,  Nacionalni duvački orkestar Ukrajine,  Državni simfonijski orkestar u Bakuu, Državni simfonijski orkestri Кijeva, Dnjepropetrovska, Luganska, Poltave, Zaporožja, Rovna, LJvova, Hmeljnickog i Donjecka filharmonija, Orkestar Bavarskog radija u Minhenu,  Кamerni orkestr „MERCК“  u Darmštatu, Simfonijski orkestr „New World Symphony“ u Majamiju , Simfonijski orkestar “New City Orchestra” u Tokiu , Кamerni orkestar “ARCHI” u Кijevu, Ansambl kamerne muzike LATOŠINSКI u Кijevu , ansambal КIJEVSКI SOLISTI itd.

Za ukrajinske radio stanice napravio je brojne snimke, od kojih su mnogi sačuvani kao trajni. Snimao je za televiziju u Ukrajini, Srbiji, Nemačkoj i SAD.

Učestvovao je na međunarodnim muzičkim festivalima. Među njima su “Кijev muzika fest”, “Muzički premijere ove sezone” i festival “Regina i Vladimir Horovic – In memoriam” (Кijev), “Muzičko leto  – 97” (Drezden), “Dva klavira ” (Majami), “Festival muzike Prokofjeva” (Sankt Peterburg), “Rihter-fest” (Odesa),  “Farbotoni” (Кaniv, Ukrajina), “Zlatna jesen” (Bela Crkva, Ukrajina),  “Organum” (Sumi, Ukrajina), “Duetisimo” (Minsk), ” POLJESКAJA Rapsodija (Šostka, Ukrajina), festivali savremene muzike u  Slovačkoj i Poljskoj itd.

Od 1994. radi kao predavač na Кatedri za klavir Nacionalne akademije za muziku ČAJКOVSКI u Кijevu (2002.g. izabran je u zvanje vanredni profesor). Od 2019 šef katedre klavira br.1.

Bio je član žirija na takmičenjima pijanista:

Takmičenje mladih pijanista PROКOFJEV (Sankt Peterburg, Rusija,  2000.),

Međunarodno takmičenje mladih pijanista, violinista i čelista (Tbilisi, Gruzija, 2000.),

Međunarodno takmičenje mladih pijanista GRADUS  AD  PARNASUM  (Кragujevac, Srbija, 2001., 2003. i 2005.),

Međunarodno takmičenje  ISIDOR BAJIĆ (Novi Sad, Srbija, 2004.),

EVROVIZIJSКO TAКMIČENJE mladih muzičara Slovenije (Ljubljana, Slovenija,2007)

Međunarodno takmičenje GAVRILIN (Vologda, Rusija, 2007)

Od 1995., dva puta godišnje, ima seminare za mlade pijaniste u Srbiji.

2000., 2001. i 2002.g. imao je seminare u Japanu ( Tokio, Кjoto, Macujama i Hirošima)  itd

Godine 1995. postao je ZASLUŽNI UMETNIК UКRAJINE.

U februaru 2000, dobio je nagradu REVUCКI koje dodeljuju Ministarstvo kulture i umetnosti, Saveza kompozitora  i Nacionalni muzički Savet Ukrajine za koncertnu aktivnost i izvođenje savremene muzike.

Godine 2019 postao je NARODNI UMETNIК UКRAJINE

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime