Kon: Situacija se pogoršava, potrebno pojačati kontrole

0
823

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je posle današnje sednice da će naredna sednica Kriznog štaba biti održana u petak i da će tada biti doneta konačna odluka o merama.

Kon je rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri.

Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je. Biće reči i o ostalim žarištima, nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića preko nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, navodi.

„Moguće je da se očekuje povećanje u narednih 10-ak dana“.

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon, a prenosi N1. U poslednjih nekoliko nedelja je ona bila i pojačana i to bi trebalo nastaviti, dodao je.

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kaže Kon.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je član Kriznog štaba.

Kaže da je najvažnije da su glavna mesta zaražavanja uočena – restorani i kafići, same ski staze ne.

„Mere će se odnositi na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, ali to nije danas definisano“, kazao je, dodajući da se sa zimovanja vraćaju sa dokazanim infekcijama.

Bilo je, kaže, rasprave i o kafićima u Beogradu, za sada nema pomeranja radnog vremena, ali će se u petak za dalje i o tome raspravljati. „Sat, dva ne rešava pitanje. Glavno je pitanje poštovanje mera“, istakao je.

Prema njegovim rečima najvažnija je vakcinacija.

„Povećanje vakcinisanosti je apsolutno najznačajnije u ovom trenutku“, rekao je Kon. On je preneo da je medicinski deo bio za zatvaranja pet dana.

„Odahnućemo kad virus svedemo na trocifrene brojke, a ja kažem i dvocifrene“, navodi epidemiolog Kon.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime