Komemoracijama u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena Tri oktobra

0
640

Polaganjem venaca kraj spomenika u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena su Tri oktobra, manifestacija kojom Kragujevčani čuvaju sećanje na nevino stradale žitelje ova tri naselja, koje je nemačka vojska streljala 19. oktobra 1941 godine.

Kao čin osvete, tog dana je ubijeno više od 400 nedužnih civila, sela su spaljena i to je bio samo početak odmazde okupatora, uvod u tragediju koju Kragujevac i čitav svet pamte.

U ime grada, na komemorativnom skupu u Ilićevu su počast stradalim žrtvama odali Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Kraj spomenika u Maršiću, vence su položili Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Manifestaciji u Grošnici su prisustvovali Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, koji su polaganjem venaca kraj spomen obeležja odali počast nevino stradalim žrtvama.

Sveštenstvo Eparhije šumadijske održalo je opela, a pored predstavnika grada, vence su kraj tri spomen obeležja položili predstavnici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, SUBNOR-a, saveta mesnih zajednica i drugi.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime