Knjaževsko – srpski teatar

0
3183

Knjaževsko – srpski teatarKnjaževsko – srpski teatar predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih institucija u Kragujevcu. Osnovao ga je Joakim Vujić, 1835. godine, koji je na poziv kneza Miloša došao u Srbiju, i svoje dugogodišnje iskustvo u radu na pozornici, pretočio u stvaranje prvog srpskog Teatra.

Glumački ansambl su, pored Joakima, koji je bio i reditelj,  činili uglavnom đaci i činovnici. Pozorište je zvanično počelo da radi za vreme Sretenjeke skupštine, februara 1835. godine, kada su za tri dana izvedene predstave u  Vujićevoj režiji: „Fernando i Jarika“, „La Peruz“, „Bedni stihotvorac“ i „Begunac“. U publici su sedeli knez Miloš i njegova porodica, skupštinski poslanici i gosti koji su se zatekli na Miloševom dvoru.

Ipak, Joakimovo pozorište nije potrajalo dugo, već naredne godine se gasi, a tek 1840. godine, Atanasije Nikolić ga obnavlja, piše i glumi. Sa preseljenjem prestonice u Beograd, seli se i pozorište 1841. godine.  Od sredine 19. veka pa sve do njegove poslednje decenije, u Kragujevcu je postojalo „Dobrovoljačko pozorišno društvo“, koje je održavalo predstave ali i gostovalo po drugom gradovima. Po prestanku rada Društva, devedesetih godina 19. veka, osovano je „Dobrovoljno profesionalno pozorišno društvo“, koje je za tri godine izvelo oko 240 predstava.

Za vreme Prvog svetskog rata, kragujevački glumci su u izgnastvu, u voijnim logorima, izvodili rodoljubive komade kojima su želei da podignu borbeni moral vojnicima. Godine 1924., u Kragujevcu je osnovano Akademsko pozorište, a po prestanku njegovog rada, kulturnu scenu Kragujevca su preuzela amaterska pozorišta Sokolske organizacije, i bila veoma uspešna u periodu između dva rata.

Tek 1935. godine, na inicijativu Branislava Nušića, u Kragujevcu je osnovano Narodno pozorište grada, pa je tako posle tačno 100 godina, Kragujevac dobio profesionalno pozorište. Za vreme Drugog svetskog rata, pozorište je izvodilo miroljubive komade, koji su pre izvedbe bili strogo pregledani. Svoju prvu posleratnu predstavu, Teatar je imao decembra 1944. godine, a ime mu je promenjeno u „Pozorište narodnog oslobođenja“.

Godine 1965, ponovo menja ime u „Pozorište Joakim Vujić“, da bi 5 godina kasnije ime bilo promenjeno u  Teatar. Svake godine se na dan Teatra, Sretenje, istaknutim kulturnim radnicima uručuje „Statueta Joakim  Vujić“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos pozorišnoj kulturi, kao i „Prsten sa likom Joakima Vujića“, za izuzetan doprinos razvoju Teatra.  Od 2004. godine, Teatar je domaćin „JoakimFesta“, a od oktobra 2006 i „JokaimInterFesta“.

Na predlog Upravnog odbora „Teatra Joakim Vujić“, Skupština grada Kragujevca je 14. februara 2007 godine donela odluku da Teatru vrati prvobitno ime „Knjaževsko – srpski teatar“.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime