KG slobodno i “Šumadijska regija” osudili napad SNS na “Glas Šumadije”

0
222

Povodom saopštenja u kome Srpska napredna stranka napada i omalovažava rad novinara portala “Glas Šumadije” oglasili su se iz organitacija “Kragujevac slobdno” i “Šumadijska regija”.

“Juče smo bili svedoci još jednog u nizu napada na nezavisne novinare od strane Srpske napredne stranke. Ovog puta meta je bio najčitaniji kragujevački informativni portal Glas Šumadije. Povod za ovaj napad jeste vest o organizovanom odlasku članova I simpatizera SNS-a na državnu ceremoniju obeležavanja “Oluje” koja se održavala u Novom Sadu.

U maniru svog političkog oca, radikala Vojislava Šešelja, kragujevački naprednjaci su novinare Glasa Šumadije nazvali “mrziteljima” kojima je “obeležavanje Oluje izazvalo promaju u glavama”, optužili da po “projektnom zadatku” moraju da omalovažavaju “veličanstveni skup, pomen stradalnicima najvećeg etničkog čišćenja u posleratnoj Evropi”. Izrečene su i optužbe da je ovaj događaj iskorišćen za “ispaljivanje salvi mržnje prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”. U saopštenju se jasno dovodi u pitanje da li mediju kakav je Glas Šumadije “od hrpe dolara kojim se finansira” smeta da se Oluja masovno obeležava svesno navodeći da se za novinare Glasa Šumadije može reći da su “na žalost, Srbi” ili “slučajni Srbi”. Navodi se i da su “lokalni novinarčići u pokušaju” fingirali anketu u kojoj učesnici (putnici u autobusima) i ne znaju zašto idu u Novi Sad…

Ali, od naslednika ratnohučkačke Srpske radikalne stranke čiji je tadašnji visoki funkcioner javno obećao narodu Krajine i Republike Srpske da nikada neće biti proterani, i ne treba očekivati pristojnije obraćanje. Kao ni kulturu dijaloga ili bilo šta što može da nasluti da evropske vrednosti, kojih su im puna usta, nisu samo mrtvo slovo na papiru.

Ono što nas iznenađuje je tišina aktera društveno-političkog života u Kragujevcu, koji u ovom trenutku ne mogu da kažu jednu jedinu reč protivljenja radikalskoj retorici, izostala je podrška redakciji nezavisnog internet portala Glas Šumadije.

Da li to među “našim” medijima ima onih koji su više ili manje “naši” ili smo toliko navikli na radikalsku retoriku i pritisak na medije da nam je to postalo normalno.

Mediji su bitan element našeg društva. Na žalost, sve je manje objektivnih medija i onih kojima je prioritet informisanje građana a ne širenje propagande i novčana zarada.

Ne smemo da ostanemo nemi na ovakva etiketiranja”,navode u “Kragujevac slobodno”.

“Najnoviji pritisci SNS-a na portal „Glas Šumadije“ dodatno utvrđuju uverenje slobodomislene javnosti da u Srbiji posle poslednjih izbora neće doći ni do minimalnih koraka u smeru demokratizacije društva i zaustavljanja devastacije ljudskih prava i građanskih sloboda u šta su nas, možda u svojoj političkoj „naivnosti“, uveravali i pojedini opozicioni lideri. Napade režima na „Glas Šumadije“ ne treba posmatrati odvojeno od nedavne farse koju je priredilo takozvano Regulatarno telo za elektronske medije prilikom dodele nacionalnih frekvencija isključivo televizijama pod cenzorsko-finansijskim pokroviteljstvom SNS-a, a sve u cilju dalje totalne kontrole medijske oblasti koju treba da čine isključivo politički podobni, potkupljeni i servilni u očekivanju vlastodržačke nagrde pseudo mediji”, ističu u “Šumadijskoj regiji”.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime