“Karavan igre” stiže u Kragujevac

0
1087

Program “Karavan igre”, čiji je cilj da kroz umetničke, keativne i edukativne, a pre svega interaktivne susrete, predstavi i promoviše umetničku igru, posle obilaska 14 gradova u Srbiji, sutra (petak, 15. decembar) dolazi i u Kragujevac.

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije “Art Mentor” iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pre četiri meseca pokrenuli su projekat, kako bi kroz filmske programe, predstave, izložbe i predavanja približili klasičan balet i savremenu igru posetiocima širom zemlje.

Karavan igre u Kragujevcu počinje u petak u Knjaževsko srpskom teatru u 17 časova projekcijom više puta nagrađivanog dokumentarnog filma “Prva pozicija“ koji govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, a od 19 časova biće prikazan igrani film “Bele noći” Tejlora Hakforda.

Celodnevni program u subotu u prepodnevnim satima “Karavan igre” se nastavlja otvorenim časom baleta u Knjaževsko srpskom teatru, zatim predstavama “Mali princ“ i “Časovi igre za odrasle i napredne“.

Predavanje na temu “Savremena igra i kreativna industrija” držaće Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru u 15 časova, a od 18 će biti priređen baletski gala koncert na kome će nastupati prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda i učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva.

Inače, cilj intenzivnog programa koji je realizovan u gradovima širom Srbije je da sagleda nivo interesovanja publike, mogućnosti uključivanja talentovane dece u različite programe, sagleda kapacitete pozorišnih sala za naredna gostovanja, ali i da kroz decentra lizaciju kulture razvije potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima, koji podstiču kreativno razmišljanje nudeći širu obrazovnu bazu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime