Kako se Srbija bori protiv studenata

0
1312

Oštar i rezak miris letnjih meseci viori Srbijom: studenti odustali od „Svetog Petra kajgane“.

Sedma sila bruji o poskupljenjima suhomesnatih proizvoda, brašna, testenine, mleka, slatkiša, alkoholnih pića, kućne hemije i kozmetike. Duvanski dim je već opustošio naše džepove za dvadesetak dinara više po pakli.

Sva poskupljenja kreću se u rasponu od pet do dvadeset i pet procenata i prognozirana su za vrele letnje mesece. Neka su već obgrlila sunčan jul, a sledeća bujica startuje u avgustu.

Boreći se protiv visokih temperatura studenti su podeljeni u dve grupe – one koji pripremaju ispite za preostale rokove i one koji su na „letnjem raspustu“.

Setivši se kroz maglu svojih studentskih dana, velikan srpske političke i društvene scene uputio je zvaničan dopis studentskom mnjenju povodom najavljenih enormno visokih cena životnih namirnica.

„Dragi studenti i studentkinje,

Vi što imate dosta toga da ponudite ovoj zemlji, vi što svojim znanjem Srbiju možete dovesti na počasni pijedestal zemlje sa DOBRIM životnim standardom, vi što učite, vi što studentske dane provodite u kafani… Verovatno vas ne zamara  poražavajući podatak da je „majčicu Srbiju“ u proteklih 20 godina napustilo preko 20 miliona mladih diplomaca. Uostalom, ne znam zašto pomenuh to.

Elem znam šta znači biti student. Kod mene, kao elokventne i emancipovane osobe javio se poriv da vam obrazložim najavljeno poskupljenje „sitnica koje život znače“ uz topao pozdrav sa nekog lepog mesta.

  • Za sada ću pustiti radnike, seljake, samohrane majke, udovce, inženjere, lekare, profesorski kadar i ostale obične smrtnike da brinu. Vaše brige startuju u oktobru.
  • Ipak ću vas upozoriti. Ne očekujte da ćete jesti kuvanu hranu više od dva puta nedeljno. Vaše majke neće biti u finansijski potkovanoj mogućnosti da pripremaju zdrave obroke razmaženoj dečurliji koja se ne zadovoljava parčetom hleba i šoljom jogurta. Cene odoše visoko, pa vi razmislite. A da, najavljen je i električni udar po džepu, struja će poskupeti.
  • Nema više pušenja! Pušenje ubija, duvanski dim šteti ljudima u Vašoj okolini, a puni džepove duvanskim industrijama i po kojem članu naše loze plave krvi. Mada, kako sam dobro upoznat sa stresom kroz koji prolazite tokom pripreme ispita i kolokvijuma, a vi nastavite sa unosom nikotina i katrana. To smiruje. Smiruje po džepu.

  • Nema više čokolade. Slatkiši će poskupeti za sićušnih 25 procenata. Vi koji čuvate zdravlje i ispite spremate uz čokoladne užitke, izdvojte novčana sredstva iz porodične slamarice.
  • Ma i da ste naučili da preživite nedelju dana sa hiljadu dinara u džepu, budite skromniji i spusite cifru na 300.
  • Ali ne odustajte od školovanja, zagušljivim biroima su potrebna mlada, gipka tela. Da enterijer bude obojen novim licima. Sa vašim diplomama, bez tate budžovana, tu pripadate i mi ćemo se truditi da vas tu zadržimo. Ako preživite svaku bujicu života. Vi, vaše porodice, prijatelji i mnogobrojna rodbina.
  • I na kraju, ali ne manje važno, obroke skupe kao „Svetog Petra kajgana“ ne može svako priuštiti svojim organima za varenje. Samo odabrani. A postoje nagađanja da će svetli obrok činiti parče ’leba i čaša vode (nema više sredstava za jogurt). Taman kad vi pozavršavate škole. Ne gledajte tmurno na to – svojim mršavim figurama pružićete mesto po još kojem kolegi u prostranstvu biroa.

Srdačno vaš većinski izglasan,

Nikolaj S. Sorrysavljević

 

A ja prkosno dodajem – „voleo bih, majko mila, da se ovo samo sneeeeva.“

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime