Jovana Jovanović: Moramo definisati odnos grada prema najmlađima

0
1382

ds jovana jovanovicU četvrtak, 26. septembra na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom odboru Demokratske stranke, medijima se obratila odbornica u Skupštini grada Jovana Jovanović, koja je u svom obraćanju skrenula pažnju javnosti na veoma loš odnos grada prema najmlađima.

Znajući da sredstva za rad predškolske ustanove obezbeđuje grad koji ima i osnivačka prava, Demokratska stranka kao socijalno odgovorna stranka pita gradsku vlast koliko košta dečije razočarenje i koliko zaista brinu o našim najmlađim sugrađanima.
Događaj od ponedeljka, kada je za decu iz vrtića „Bambi“ bila zakazana ekskurzija, gde su od planiranih četiri autobusa na put krenula tri, dok je četvrti kako su organizatori saopštili roditeljima i deci posle par sati čekanja otkazan, jer nije prošao tehnički pregled, je samo jedan od primera nebrige gradske vlasti prema najmlađima.

Zapravo koliko brinu o mališanima pokazala nam je i odluka Gradskog veća, kojom su dali saglasnost za povećanje cene usluga boravka dece u vrtićima. Cena vrtića u Kragujevcu i bez ovog poskupljenja bila je najviša u Srbiji. U Kragujevcu se sada cene kreću u rasponu od 3300 do 11000 dinara, u Beogradu je odnos od 2900 do 9700, dok u Subotici najveća cena obdaništa ne prelazi 5000 din. Iznos učešća korisnika prema utvrđenoj regresnoj skali, primera radi u Kragujevcu za drugo dete se umanjuje za 20%, dok se u Beogradu iznos umanjuje za oba deteta. Opština Novi Beograd ima približno stanovnika koliko i Kragujevac, ali zato ima 36 vrtića dok Kragujevac ima samo 15, za poslenjih osam godina izgrađena su dva i jedno je renovirano. I dalje postoje liste čekanja za decu čiji su roditelji u radnom odnosu, cilj je da sva deca imaju prava na vrtić, tako bi se bolje socijalizovali i više naučili.

„Moramo definisati odnos grada prema najmlađima, ako želimo da budemo deo jedne široke društvene politike u kojoj će se velika pažnja usmeriti prema deci od najranijih dana“ -zaključila je Jovanovićeva

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime