Izložbe i vodička tura tokom “Noći muzeja”

0
500

U okviru Noći muzeja, u subotu 18. maja, Spomen park “Kragujevački oktobar” organizuje izložbu slika, grafika i ličnih predmeta Paje Jovanovića pod nazivom “Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića”, sa početkom otvaranja izložbe u 20.30 časova u galeriji muzeja “21. oktobar”.

U saradnji sa Muzejom grada Beograda Spomen-park “Kragujevački oktobar” će izložiti slike, crteže, grafike ali i lične predmete iz legata jednog od naših najvećih umetnika Pavla Paje Jovanovića (1859 – 1957). Posetioci će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela “Proglašenje Dušanovog zakonika”, ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti. Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, originalan slikarski materijal i rekviziti.

Od 21.00 čas počinje noćni koncert “Sećanje na Zorana Petrovića”, muzički resital na poeziju poznatog kragujevačkog i srpskog književnika; učestvuju profesor Vladimir Perić i učenici muzičke škole “dr Miloje Milojević”, Kragujevac.

U Galeriji “Mostovi Balkana” od 19.00 časova počinje otvaranje izložbe slika Milene Pavlović Barili (1909 – 1945) iz umetničkog fonda Fondacije Milenin dom-Galerija Milene Pavlović Barili. Izložbe jedne od naših najpoznatijih umetnica i najinteresantnijih ličnosti tog perioda, deo je bogate zbirke iz Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili. Umetnički opus Barilijeve biće predstavljen izborom od 14 slika i tri ilustracije.

U okviru manifestacije “Noć muzeja” 18.maja Spomen-park “Kragujevački oktobar” organizuje za sve zainteresovane posetioce besplatnu turu mini-busom po Memorijalnom parku, uz stručno vođenje kustosa.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime