Izložba „Trikolaža“, Šejme Fere

0
408

Večeras od 20 časova, u Galeriji SKC-a, otvara se izložba „Trikolaža“, Šejme Fere. Izložbu će otvoriti Milica Rakić, vizuelna umetnica.

Na izložbi su predstavljene tri serije kolaža koji u kontinuitetu nastaju od 2004. godine: Četkice, kolaži unutar pakovanja četkica za zube; Matine program, kolaž kao teatar; Minut kolaž, zbirke i zbrke masmedijskih slika. Naslov Trikolaža podseća na reč trikotaža: radionica gde se izrađuje pletena roba; sličnost je namerna.

U kolažima Četkice istražujem antropomorfnu formu (podseća na glavu, trup, stopalo) providne ambalaže četkica za zube. Transparentna školjka deformiše papirni sadržaj i istovremeno prikazuje oblik pakovanja i kompoziciju naglašene mnogostrukosti izraza, podsvesnih slika i nezgrapne figuracije. Nastali kolaž se skenira, digitalno obrađuje i štampa na šper-ploči u formatu 45h8cm.

Кroz kolažne slike Matine program tematizujem pokušaj pojedinca da se adaptira masovnoj kulturi, rodnim stereotipima i ekonomskim standardima nametnutim spolja. Predstavljeni su slojevi običnog života koji pokušava da od delova ideja i slika iz homogenizovanog sveta masovne kulture dođe do ličnog izraza. Upotrebljeni su različiti materijali, stari i nađeni papiri, šeme za šivenje, stari udžbenici, statistike, dnevna štampa, fotografije kataloga nameštaja, turističkih brošura i modnih magazina, reklame i ambalaža, izmenjeni crtežom, bojom, kadriranjem i preklapanjem. Mrežom odnosa raznorodnog sadržaja gradi se nelinearna naracija i komentariše spektakl sveta potrošnje i usamljenost pojedinca u tako uređenom sistemu.

Minut kolaž je serija slika i objekata koja ogleda na stanje čoveka uglavljenog u tehnološko doba, kulturu potrošnje i potrebu da se nađe smisao u tragovima i novoj upotrebi stvari. Metodom slobodnih asocijacija, kontrasnim odnosima reči i slika poigravam se sa apsurdnim aspektima i poplavom slika u potrošačkoj kulturi.

Igrom sa elementima svakodnevice, kroz prevođenje, pomeranje, kalemljenje, menja se ustaljena definicija stvari i daje oblik i težina nevidljivim procesima. Upotrebom starog i nađenog materijala za građenje svojih radova, želim da pokažem da je sistem otvoren i da vrednost dobija u upotrebi.

Šejma Fere je diplomirala slikarstvo i grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Skorašnje izložbe su Matine program u galeriji Кolarčeve zadužbine, Lepe srpske umetnosti u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, AIR u galeriji Ravnikar u Ljubljani i КOL,u galeriji Luis Adelantado u Valensiji. Dobitnica je posebne nagrade za slikarstvo Fondacije Aleksandar S. Onazis. Njani radovi se nalaze u više javnih kolekcija (Šumarski fakultet i Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu; Ogranak SANU u Novom Sadu; Кolekcija Međunarodnog Bijenala umetnosti u Pekingu; Narodni muzej likovnih umetnosti, Tajvan, Muzej umetnosti, Vila Nova de Cerveira). Živi i radi u Zemunu, u statusu samostalnog umetnika.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime