Izložba skulptura Maše Paunović

0
840

Sutra od 20 sati, u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“, biće otvorena izložba skupltura Maše Paunović.

Izložba se sastoji od fotografija skulptura nastalih na internacionalnim vajarskim simpozijuma u periodu od 2008. do 2017. (13 panoa 100x70cm) i selekcija od 12 skulptura nastalih u poslednje dve godine, galerijskog formata do 50cm, rađene u kamenu (mermeru, peščaru, travertinu), takođe ima skulptura od drveta i metala.

– Na nekim simpozijumima je tema bila zadata i moje skulpture su odgvor na tu temu, ali na kraju kada se sve uzme u obzir od naziva do modelovanja i skulptorske forme, vidi se jedan kontinuirani tok misli koji se kreće uvek ka istrazivanju nove forme i nove vajarske misli. Mislim da nema ponavljanja u mojim radovima, osim sto su ponekad vezani za sličnu tematiku i rađeni u serijalima inspirasni jednom temom, nastali kao više varijacija , što se može videti u galerijskim radovima izloženim, koji se bave temom povezivanja, kontaktiranja. Skultpure galerijskog formata su moji najnoviji radovi, nastali u poslednje dve godine i može da se oseti prelaz ka mekšoj organskoj formi, i dalje geometrijske i svedene u bazi ali sa akcentom na taktilnosti – kaže Maša Paunović.

Maša je rođena 1981. godine u Beogradu. Diplomirala 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku vajarstvo, u klasi prof. Zorice Janković. Iste godine je upisala magistarske studije i u julu 2010 je odbranila magistarski rad na temu „Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd“ iz oblasti vajarstvo kod istog mentora. U novembru 2012. završila je kurs specijalizacije u oblasti umetničke obrade metala kod vajara Arnalda Pomodora, Centro Tam, Pietrarubia, Italija. U Narodnom muzeju u Beogradu, 2014. godine, položila stručni ispit i stekla pravo na stručno zvanje konzervator-restaurator. Izlagala je samostalno 4 puta i imala je više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, takođe je učesnik velikog broja kolonija i simpozijuma skulpture u zemlji i inostranstvu. Ima 25 izvedenih skulptura širom sveta, učesnik je i brojnih projekata za restauraciju i konzervaciju. Dobitnik pet nagrada za skulpturu. Član ULUSa od 2007. godine. Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime