Izložba „Predmeti od metala iz Zbirke pokućstva“

0
1602

POZIVNICA Natasa copy

Sutra od 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, otvara se izložba „Predmeti od metala iz Zbirke pokućstva“, Odeljenja za etnologiju, autora Nataše Nikolić, muzejskog savetnika. Izložbu će otvoriti Živka Romelić, muzejski savetnik.

Sistematsko proučavanje i kataloška obrada metalnih predmeta iz Zbirke pokućstva omogućili su sagledavanje upotrebe metalnih predmeta od početka 19. do polovine 20. veka, u seoskim i gradskim domaćinstvima i manastirima. Vrste zanatlija, njihova brojnost, vrste materijala i tehnike izrade, ukrašavanje i asortiman proizvoda u čaršiji i fabričkoj proizvodnji, kao i predmeti koji su proizvod intervencije majstora ili vlasnika kojom im je produžavan životni vek, predstavljeni su ovom prilikom.

Kataloškom obradom 252 predmeta je predstavljeno prema osnovnoj funkciji u domaćinstvu i podeljeno u četiri grupe prema nameni: na predmete korišćene uz ognjište, predmete u funkciji ishrane, u funkciji udobnosti stanovanja i sakralne predmete. Kao posebni segmenti izložbe predstavljeni su: zanati, seosko, orijentalno, gradsko pokućstvo i posuđe, osvetljenje, sprave za merenje, sakralni predmeti upotrebljavani u različitim konfesijama, kao i verovanja i običaji vezani za metalne predmete.

Kako su danas mnogi od ovih predmeta nepoznati široj javnosti, želimo da ukažemo na njihovu nematerijalnu vrednost, koja se očitava kroz znanja i veštine potrebne za njihovu izradu, kroz načine njihove upotrebe i okolnosti u kojima su korišćeni. Time ističemo njihov značaj za naše identitetsko određenje.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime