Izložba „Porodica Fiala, najznamenitiji šumadijski Česi“

4
2480

0eayd8ww-copy

Dani češke kulture u Kragujevcu nastavljaju se sutra, od 19 sati, otvaranjem izložbe „Porodica Fiala, najznamenitiji šumadijski Česi“, u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“.

Dokumentaciona izložba o porodici Fiala govori o rodonačelnicima moderne industrije kože u Srbiji. Životna priča češke porodice koja je 1877. godine napustila svoju otadžbinu i otisnula se put Srbije (Blaznave, pa Kragujevca), gde su narednih 70 godina dominirali u kožarskoj industriji, da bi potom nestali i bili zaboravljeni u tragičnom spletu događaja.

Uvodno predavanje održaće Nenad Karamijalković, etnolog i antropolog, predsednik udruženja „Česi Šumadije“.

Izložba će trajati do 31. oktobra.

4 KOMENTARI

 1. Postovanje Gospodine Karamijalkoviću,

  Htela da pitam da li postoji katalog izlozbe o porodici Fiala?
  Moja baba-tetka Branka, bila je udata za Jovana Fijalu od 1946, do njegove smrti (ona mu je bila druga zena). Mi, deca smo ga zvali Teca Jenda, a vidim ga na vasoj fotografiji da stoji krajnje desno.
  Takodje se dobro secam njegove sestre Tetka Fande.
  Jako mi je drago da se priredjuje ova izlozba, i ako posoji katalog, zaista bi bilo divno, ako postoji u digitalnom formatu, ili ako ne, ako bi me posavetovali kako da dodjem do njega.

  Puno hvala i postovanje,
  Lea Milic

  • Nebojša Fiala, sin Venceslava Fiala, unuk Janna Fiala, praunuk Friedricha Fiala-mlađeg

   Bilo bi lijepo da svi naučite da se ne zovem FIJALA već FIALA.
   Tek toliko da se zna, unuk Janna (Jovana) Fiala, na slici stoji prvi s desne strane.

 2. Nebojša Fiala, sin Venceslava Fiala, unuk Janna Fiala, praunuk Friedricha Fiala-mlađeg

  Bilo bi dobro poštovani gospodine Karamijalkoviću da ste se pobrinuli saznati ima li živih nasljednika Obitelji Fiala. Moja malenkost je unuk Janna(Jovana) Fiala, na slici stoji prvi s desne strane. Do njega je meni nepoznat časnik koji je bio vjerenik Fanike Fiala sestre moga djeda, onda je dalje na slici Fanika (Fanda) Fiala, pa njihov brat Vladimir Fiala. Sjede moja prabaka i moj pradjed Friedrich Fiala mlađi.
  Čitam, da ste otvorili izložbu o mojoj obitelji pa Vam mogu reći da ste otvorili izložbu o opljačkanoj i ogoljenoj obitelji, kojoj je Titova komunistička Jugoslavija sve uzela do donjeg veša, a sadašnja Srbija se pravi luda i ne vraća otetu imovinu iako je donijela Zakon o restituciji.
  S poštovanjem
  Nebojša Fiala

 3. Moj deda je radio u fabrici – Radojica Živanović. Nemački vojnici nisu ulazili unutra jer im je Vladimir Fiala ili njegova žena na nemačkom objasnila da tu nema nikoga.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime