Izložba “Podstanari” na Letnjoj sceni SKC-a

0
336

U utorak, 18. juna na Letnjoj sceni SKC-a,u 20 časova biće otvorena izložba “Podstanari”. Izložbu će otvoriti mr Irena Knežević, docent.

Umetnički projekat studenata “Podstanari” u potpunosti je protkan humorom. Humor je pokretačka snaga, humor je izraz, humor je utočište… Duhovito, vedro, na trenutke gorko i ironično, autori posmatraču približavaju sopstveno iskustvo studiranja koje je pored svih uobičajenih studentskih briga i izazova, obeleženo i dugogodišnjim nerešivim problemom Filološko-umetničkog fakulteta – nepostojanjem sopstvene zgrade.

Različiti iznajmljeni prostori u skoro svim delovima grada, uklapanje satnice, žurba i jurnjava, njihova su svakodnevica. Kroz stilizovane forme, ilustracije, animaciju, stripovski predstavljene anegdote, “Podstanari” su uspešno iskoristili „humor kao sredstvo za stvaranje atmosfere poverenja, dobre volje, iskrenog zajedništva, i kao pravi okvir uma usmeren ka ideji ili proizvodu“. Mapirajući problem, svesni da moć da se on reši leži negde drugde, studenti su pronašli način da kanališu svoj bunt i da vizuelnim diskursom otvore pitanja koja se tiču obrazovnog sistema, kulture ali i opšteg stanja u društvu. Elemente vizuelnih komunikacija – piktograme, stilizovane forme, simbole – autori su, iako različitih senzibiliteta, vešto inkorporirali u jedinstvenu celinu nadilazeći njihovu primarnu funkciju. Služeći se univerzalnim jezikom stvorili su uređen sistem znakova koji okupiraju posmatračevu pažnju dopuštajući mu da zauzme poziciju aktivnog učesnika.

Autori izložbe su Miloš Đorđević, Ivana Janković, Jovana Jovanović, Milan Maksimović, Jelena Marinković, Marija Milić, Jovana Milojević, Jasmina Šućur, Iva Vitošević, Sara Vranić i Teodora Zdravković.

Umetnički projekat “Podstanari” realizovan je u okviru redovne nastave na predmetu Grafičke komunikacije 2 kod nastavnika docenta mr Irene Knežević.

Izložba će biti otvorena do 1. jula 2019.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime