Izložba „Jastuci“ u Narodnom muzeju

0
1157

Pozivnica_Layout 1

Izložba „Jastuci“ iz Zbirke Odeljenja za etnologiju Narodnog muzeja Kragujevac, autora Svetlane Radojković, višeg kustosa etnologa, biće otvorena sutra, od 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja.

Vremenski period obuhvaćen izložbom i pratećim katalogom je od kraja 19. do 70-ih godina 20.veka. Na izložbi je predstavljen izbor iz Kolekcije jastuka kao sastavnog dela posteljnog inventara u okviru Zbirke tekstilnog pokućstva.

Jastuci su izrađivani tkačkim i vezilačkim tehnikama od osnovnih sirovina konoplje, lana, vune, koje su prerađivane u okviru domaćinstva, pamuka koji je kupovan u radnjama, kao i raznovrsnih fabričkih materijala. U Kolekciji su najbrojniji vuneni jastuci, izrađivani dvema osnovnim tkačkim tehnikama, klečanjem ili balučenjem (šareno tkanje) i čunčanjem (prugasto tkanje) i njihovim varijantama. Vez se, dvema osnovnim vezilačkim tehnikama – vezom brojem i vezom po pismu, primenjivao na različitim materijalima. Vegetabilne ornamentalne kompozicije na tkanim vunenim jastucima izvođene su vezom brojem, raznobojnom vunicom. Vezom po pismu izvođeni su: beli vez, vez u boji i zlatovez.

Izložbu će otvoriti Gordana Pajić, muzejski savetnik etnolog Narodnog muzeja u Valjevu, a posetioci će moći da je pogledaju do 14. decembra.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime