Ima 34 godine, a predaje u Srbiji, Rusiji i SAD

0
815

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu je četvrtu godinu zaredom među 300 najboljih na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine, a veliki doprinos tom uspehu je dala i profesorka Nevena Jeremić.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu uporno čuva visoku poziciju na Šangajskoj listi najboljih fakulteta sveta, gde je već četvrtu godinu zaredom rangiran na poziciji od 201. do 300. mesta u oblasti kliničke medicine. Iz ove oblasti su samo prošle godine publikovana 234 naučna rada.

– Radovi ambicioznih studenata i njihovih iskusnih mentora već afirmisanih profesora objavljuju se u prestižnim naučnim časopisima i imaju visok nivo citiranosti. U tom segmentu ubiramo najveći broj bodova – kaže Nevena Jeremić, profesorka farmaceutske hemije i prodekan za međunarodnu saradnju i studije na stranom jeziku kragujevačkog Medicinskog fakulteta.

Naučna istraživanja na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu obavljaju se u grupama koje međusobno sarađuju. Na čelu tih laboratorijskih timova su stručnjaci svetskog renomea i vrsni pedagozi, poput profesora Slobodana Jankovića, Vladimira Jakovljevića, Mihajla Jakovljevića, Milene Ilić, Vladimira Volarevića, Ivana Jovanovića.

– Najviše uspeha imamo u oblasti farmakologije i toksikologije, zatim fiziologije, posebno kardiovaskularne fiziologije, te medicinske genetike i imunologije iz koje je proistekao najveći broj radova – navodi profesorka Jeremić, koja je i sama dala veliki doprinos razvoju nauke na kragujevačkom Medicinskom fakultetu.

Prve korake u naučnoistraživačkom radu, mlada profesorka Jeremić (1988) načinila je još 2008, kao student druge godine farmacije, u laboratoriji svog potonjeg mentora, profesora V. Jakovljevića, koji je danas dekan Medicinskog fakulteta. Doktorat je odbranila 2015, a već krajem te godine se obrela u Americi, odakle joj je stigao poziv profesora Sureša Tijagija iz Indije, koji u Luivilu u Kentakiju drži katedru za fiziologiju.

– U Americi sam provela dve najteže, ali i najlepše godine života. Bile su to godine ličnog sazrevanja i profesionalnog usavršavanja. Ovde sam uvek bila deo tima koji vam pruža izvesnu sigurnost, a u Americi je sve drugačije. Tamo ste sami, svi vas doživljavaju kao konkurenciju i niko neće mnogo da vam pomogne i pokaže. Ipak, do 2017. godine sam uspela da objavim deset radova u najprestižnijim naučnim časopisima – navodi Nevena Jeremić.

Osim što je poziv bio iznenadan, put u Ameriku je bio komplikovan i iz porodičnih razloga.

– Bili smo jedva godinu dana u braku, a suprug nije znao ni reč engleskog. Ipak, nije se dvoumio ni tri sekunde, dao je otkaz i mi smo zajedno krenuli za Ameriku. Moja plata je bila 1.500 dolara, on nije radio, a stan u kome su milele bubašvabe plaćali smo 800 dolara. Pomogla nam je Bibi, Biljana iz Kragujevca, starica od 80 godina koju smo upoznali u Libanskoj pravoslavnoj crkvi. Zahvaljujući njoj, porodice izbegle iz Bosne su zaposlile mog muža. Bez supruga i podrške porodice nikad ne bih uspela – poručuje profesorka Jeremić, koja sada ima 34 godine i predaje na tri fakulteta, kao vanredni profesor u Kragujevcu i na fakultetu „Sečanov” u Moskvi, a kao gostujući u Luivilu u SAD.

Profesorka Jeremić je i majka, a 2021. je proglašena za naučnicu godine na svom matičnom fakultetu.

Izvor: Politika

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime