I Tadić i Pajtić bi sa Stevanovićem

0
1985

veroljub verko stevanovicKragujevac — Lider NDS Boris Tadić sastao se pre nekoliko dana u Kragujevcu sa čelnikom stranke Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem.

Oni su razgovarali o eventualnoj političkoj saradnji, saznaje Danas od izvora u tim strankama. Na razgovor sa Stevanovićem uskoro bi, prema saznanjima našeg lista, istim povodom trebalo da dođe i novi predsednik DS Bojan Pajtić.

U Kragujevcu je za utorak, inače, zakazan i prvi zvanični sastanak dela vanparlamentarne opozicije, na kojem će predsednik LDP Čedomir Jovanović ponovo razgovarati sa čelnicima Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem i Sašom Milenićem i regionalnim liderima Boškom Ničićem iz Zaječara i Milanom Đokićem iz Knjaževca.

Oni su se prošle sedmice i neformalno sastali istim povodom. Nakon sastanka, na kojem će razgovarati o formiranju opozicionog bloka, učesnici skupa će se, saznaje Danas, javnosti obratiti u zdanju Stare srpske skupštine.

Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadiju Saša Milenić izjavio je uoči današnjeg sastanka da najavljeno stvaranje programske i organizacione političke alternative za Srbiju mora biti inicirano i vođeno kao bazični društveni proces, uz široku socijalnu debatu i učešće velikog broja političkih organizacija društva izvan sfere političkih stranaka.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Đorđe Vuković ističe za Danas da ovakvi opozicioni blokovi u ovom trenutku ne mogu da imaju domet da ugroze aktuelnu vlast. Prema njegovim rečima, za to je potrebno da se promeni aktuelna politička orijentacija građana koji trenutno i dalje većinski podržavaju SNS.

„Reč je o setu relevantnih i ključnih lokalnih igrača, na koje se može računati u mini političkim aranžmanima i odnosima. Bez grupisanja stranaka, s druge strane, uvek postoji rizik da ostanu vanparlamentarne. I često to i jeste put do promene izborne orijentacije birača“, objašnjava Vuković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković navodi za Danas da je reč o ukrupnjavanju političke scene kako bi se „reanimirali“ oni koji nisu prešli cenzus na izborima i ušli u parlament.

„Uvek postoje lokalni politički lideri koji imaju neku vrstu političkog uticaja. Zato pojedine stranke žele u saveze sa njima kako bi, između ostalog, i poboljšale svoju političku poziciju. Međutim, takvi savezi neće biti dovoljno uticajni kao opozicija, ako se ne budu dobro programski definisali i ako ne budu doveli nova lica“, napominje Stojiljković.

Izvor: Danas

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime