I “Škoda” u “MIND parku”

0
3379

Gradnočalenik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će do kraja godine u Kragujevac doći kompanija “Škoda”, kako bi u “MIND parku” započela proizvodnju.

U planu je, kako je rekao, proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope.

“Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima”, kazao je Dašić koji se trenutno nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

On je dodao da češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da se planira veliko obnavljanje vozila. “Škoda Transportation”, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

“Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje. Prethodna dva dana na prestižnoj svetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju, razgovarali smo sa mnogobrojnim potencijalnim investitorima iz celog sveta i uspeli da prezentujemo potencijale našeg grada i Šumadije. Razgovarali smo i da se u okviru tematske nedelje koja je posvećena industriji i edukaciji, od 13.12.2021. godine na EXPO predstavi grad Kragujevac, ali i zainteresovani privrednici, a u tom smislu podršku smo dobili od direktora Biznis programa Srbije EXPO i šefa kancelarije PKS u Dubaiju, Marka Selakovića”, zaključio je Dašić.

Prema rečima vlasnika i osnivača “MIND grupe” Bratislava Milanovića saradnja sa kompanijom “Škoda Transportation”, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila, značajna je vest.

“Imati Škodu u MIND Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije”, kazao je Milanović.

“Dugo smo veoma uspešni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvioz i region. Pored povećanja proizvodnje kapacitet Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila“, kaže Zdenek Majer, potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe.

Inače, proizvodi kompanije “Škoda Transportation” uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što suŠkoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi. Samo zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj, Škoda Transport može redovno da izlazi na tržište sa novim i modernim proizvodima koji uspešno pronalaze svoje mesto na inostranim tržištima. Kompanija je u poslednje tri godine uložila preko tri milijarde kruna u istraživanje i razvoj.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime