“I konje ubijaju, zar ne” najbolja predstava 16. “Joakimfesta”

0
188

Kako je saopštio žiri 16. “Joakimfesta”, Gran-Pri za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „I konje ubijaju, zar ne?“ Narodnog pozorišta iz Bitolja, iz Severne Makedonije, za neusiljeno, moderno iščitavanje dela Horasa Mekoja.

“To je suptilno i dramatično prevođenje plesnog zadatka aktera koji zalogom svog života pokušavaju spasiti golu egzistenciju u metaforu ratova, razaranja i gradnje porušenih mostova. Budućnost je otvorena. Moramo se nadati boljem. Predstava „I konje ubijaju, zar ne?“ je snažan pozorišni čin koji probija filmsko platno i dolazi do gledaoca u svojoj punoj istinitosti”, navedeno je u saopštenju žirija.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se Marjanu Nećaku za izuzetan muzički koncept u predstavi „Samo glas“ Makedonskog narodnog pozorišta iz Skoplja.

Samo glas očarao nas je muzikom koja je razigrana, produžena ruka dubokog glasa otuđenosti. Ovo je retko delo u kojem je muzika punopravni partner i glumcu i tekstu i režiji i scenografiji i filmu. Dominantni partner”, navodi žiri.

Žiri 16. Međunarodnog pozorišnog festivala JOAKIMFEST  činili su rediteljka i koreografkinja Nada Kokotović (Hrvatska), predsednica žirija, glumica Jasmina Dimitrijević (Srbija) i pesnikinja Radmila Petrović (Srbija). Odluke o nagradama donete su jednoglasno.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime