I DS i NS se oglasile povodom napada na “Glas Šumadije”

0
200

Gradski odbori Demokratske i Narodne stranke oglasili su se saopštenjima za medije povodom napada Srpske napredne stranke na novinare i portal “Glas Šumadije”.

Gradski odbor Demokratske stranke, kako se navodi, pruža bezrezervnu podršku kragujevačkim novinarima, portalima, a posebno “Glasu Šumadije”, koji se zbog načina izveštavanja o državnoj proslavi „Oluje“ našao na meti lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

“U jednom Kragujevcu, mestu nastanka srpskog novinarstva i „Novina serbskih“, neoprostivo je da se bilo koja organizacija, na taj način, uvredama i diskvalifikacijama, odnosi prema medijima i novinarima. Posebno je opasno i neprihvatljivo kada to čini stranka na vlasti, jer na taj način ugrožava bezbednost pripadnika ove profesije, crtajući im metu na čelu.

Kakav je odnos lokalnih naprednjaka prema medijima najbolje pokazuje to što je grad na Lepenici punih pet godina bio jedini grad čija lokalna samouprava, suprotno zakonu, nije raspisivala konkurse za finansiranje medijiskih sadržaja. Međutim, svih tih godina je uredno finansirala rad lokalne televizije RTK, očigledno zbog izostanka kritičkog odnosa prema vlasti, pa čak i pokrivala dugove nastale u periodu privatizacije. Sa druge strane, pokazala je potpunu nezainteresovanost da pomogne jedinom gradskom nedeljniku i drugim slobodnim medijima, koji nisu pristali da odustanu od novinarskih postulata da građane tačno, pravovremeno i istinito informišu, finansijski ih iscrpljujući na takav način. Drugim rečima, naprednjaci uvažavaju i finansiraju samo one medije koji prihvataju da im stranka na vlasti određuje uređivačku politiku.

Napad na nezavisnost i dostojanstvo predstavnika sedme sile u Kragujevcu pokazuje da je obećanje da će „cvetati hiljadu cvetova“, odnosno da će Srbija konačno postati demokratska zemlja u kojoj se razvijaju dijalog i tolerancija, još jedno u nizu lažnih obećanja aktuelne vlasti.

Demokratska stranka će uvek čvrsto stajati u odbrani vrednosti uređenog društva u kome je sloboda medija jedan od njegovih nosećih stubova”, navodi se u saopštenju.

I gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu osuđuje napad na informativni portal „Glas Šumadije“.

“Lokalni naprednjaci po ugledu na svoju partijsku vrhušku ovakvom neprimerenom i antidemokratskom reakcijom pokazuju prezir prema slobodi medija i nezavisnom novinarstvu. U društvu u kojem na delu imamo deset godina na vlasti politiku koja uništava politički život i ukida medijske slobode, ovakav nastup lokalnih naprednjaka, na žalost, i ne čudi. Umesto da vlast kreira uslove za razvoj medija i u civilizovanom maniru odgovara na pitanje novinara, braneći lik i (ne) delo svog vođe, naprednjaci seju uvrede i nipodoštavanje prema medijskim poslenicima.

Borimo se za društvo u kojem će novinarska profesija s pravom imati status „sedme sile“, kao korektiv jednog društva i pravo građana na slobodno informisanje. Nastavkom ovakve destruktivne politike, smeši nam se još veći udar na i ona malo preostalog nezavisnog novinarstva.

Istovremeno je poražavajuća činjenica da gradska vlast, čitaj, lokalni SNS, ne nalazi za shodno da, recimo, odgovori na neka od aktuelnih pitanja, u vezi sa, recimo, Gradskom tržnicom ili povećanjem cene vode, ali i te kako je oštra u odbrani stranačkih stavova i interesa.

Naravno da treba obeležiti godišnjicu „Oluje“, kao sećanje na jednu od najvećih tragedija i nepravdi u modernoj istoriji srpskog naroda, ali je upravo SNS obesmislio ovaj čin, pretvarajući ga u politički skup, što je velika sramota i pokazatelj sa kakvim ljudima imamo posla.

Kako drugačije nazvati ovaj skup nego političkim, jer je pokrenuta dobro poznata mašinerija pritisaka, uslovljavanja i ucenjivanja zaposlenih po gradskim preduzećima i prevozom istih autobusima u drugi grad. Uostalom, to je dobro poznati manir vladajuće stranke, a sve radi „pravljenja gužve“, gotovo uvek kada „veliki vođa“ izađe iz zgrade predsedništva.

Na kraju, koja je krivica „Glasa Šumadije“ za ovako besramni napad? Da li zato što su pokušavali da se bave svojim poslom, te ukazali na ono što je svima poznato i što svi znaju, a to je da je „car go“? Ako je to jedina krivica, čestitamo im na tome.

Sa druge strane, manir saopštenja lokalnog SNS-a je svima dobro poznat. U Šešeljevskom i radikalskom stilu, a sada aktuelnom „bizonovom“ stilu, nasleđenom iz devedesetih godina, maske su pale, a vladajuća stranka je ponovo pokazala ispod čijeg je šinjela nastala. Od svojih korena je, ipak, teško pobeći”, ocenjuju u Narodnoj stranci.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime