Hoće li stanica ipak biti otvorena?

1
2565

AutosaobraćajGlavna autobuska stanica u Kragujevcu, koja je blokirana gotovo punih 7 meseci, prema najavama iz Nadzornog odbora “Autosaobraćaja”, trebalo da bude otvorena tokom sutra.

Radnici “Autosaobraćaja” nedavno su obustavili još 16. oktobra prošle godine započetu blokadu kragujevačke autobuske stanice, ali je za njeno ponovno otvaranje, tvrde u “AS”- u, bilo neophodno rešavanje određenih tehničko administrativnih problema.

U “Autosaobraćaju” još uvek ne znaju kad će biti obnovljen saobraćaj na onim međumesnim i međugradskim linijama koje nadležno ministarstvo bude ponovo odobrilo tom preduzeću, kojem za koliko toliko normalno funkcionisanje nedostaju novac, autobusi i rezervni delovi za vozila.

Situacija u toj firmi dodatno je pogoršana tokom minule radničke pobune, kad je iz poslovnog prostora, saznaje list “Danas”, pokraden veliki broj akumulatora i druge imovine preduzeća.

“Autosaobraćaj” trenutno raspolaže sa 15 autobusa, od kojih je tek trećina u voznom stanju.

Nadzorni odbor i novi menadžment još uvek sa nadležnima u Vladi Srbije razgovaraju o budućem statusu preduzeća, s tim što su za privatizaciju ili strateško partnerstvo sa AS-om, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovane tri firme, među kojima je i poznata britanska kompanija ARIVA.

Podsetimo da su radnici “Autosaobraćaja” okupljeni oko Slobodnog sindikata te firme stupili u generalni štrajk 16. oktobra prošle godine, kada su blokirali autobuske stanice u Kragujevcu i okolnim šumadijskim opština.

Nekoliko dana kasnije postavili su barikade na pruzi i magistralnom putu za Kraljevo, koje su, uz prećutnu saglasnost dela republičkih vlasti, držali u neprekidnoj blokadi čitavih mesec i po dana, zahtevajući isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža, realizaciju socijalnog programa za prekobrojne, te rešavanje statusa preduzeća i utvrđivanje odgovornosti za njegovu propast.

Do sada je realizovan samo socijalni program za oko 300 od nešto više od 450 doskorašnjih radnika “Autosaobraćaja”.

Ostale zahteve moraće da rešava novi menadžment preduzeća koje, kako tvrde u Nadzornom odboru AS, ima podršku nadležnih državnih struktura.

Izvor: RTK

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime