GV: Kragujevac izmiruje dugove “Preduzeća za izgradnju grada”

0
1592

Gradsko veće donelo je odluku o prihvatanju dugovanja za investicione rashode JP “Preduzeće za izgradnju grada“.

gv

Kako je obrazloženo, u periodu od 2008. godine do danas, odlukama o budžetu grada Kragujevca planirana su sredstva za izgradnju infrastrukturnih objekata, na osnovu kojih je to preduzeće zaključivalo ugovore o izvođenju radova. Grad, međutim, nije prenosio sredstva u planiranom iznosu, tako da su nastale obaveze koje preduzeće nije moglo da izmiri prema poveriocima.

Te obaveze su postale predmet sudskih sporova na osnovu kojih su donete pravosnažne i izvršne presude kojima je preduzeće, kao tuženi, u obavezi da isplati dosuđene iznose. S obzirom na to da je račun “Preduzeća za izgradnju grada” već dugo blokiran izvršni poverioci su svoja potraživanja usmerili prema gradu Kragujevcu.

Odlukom Gradskog veća stvoren je pravni osnov za završetak postupaka prema poveriocima čija potraživanja naplaćuju, a koja će biti izmirena iz sredstava kredita.

Gradsko veće dalo je i saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP “Parking servis“ o kratkoročnom zaduženju u visini od deset miliona dinara sa rokom otpalate od 12 meseci.

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost za zaključenje Aneksa I Ugovora “Kragujevac u fokusu – prva prestonica kulture“, kojim se regulišu međusobna prava i obaveze u realizaciji projekta između Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca. Ugovorom se definiše rok za realizaciju projekata do 30. novembra 2017. godine, a Kragujevcu je, da podsetimo odobreno 18 miliona dinara iz budžeta Srbije za sufinansiranje brojnih projekata.

Osnovni ugovor se menja nakon analize tržišta koje je pokazalo neophodnost drugačije preraspodele sredstava u okviru istog iznosa. Najviše sredstava opredeljeno je za izradu neophodne projektne dokumentacije za rekonstrukciju gradske dvorane “Šumadija“, zatim za opremanje Pozorišta za decu i neophodne radove u Knjaževsko – srpskom teatru. Projektna dokumentacija, da podsetimo, radiće se za dogradnju depoa Istorijskog arhiva, izgradnju objekta Šarenog konaka, zaštitu od požara u Narodnoj biblioteci “Vuk Karaždić“ i Muzeju “21. oktobar“ i rekonstrukciju Amidžinog konaka i Čaurnice.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime