Grujičić: Početak izgradnje novog UKC Kragujevac krajem sledeće godine

0
94

Kako je najaviila ministarka zdravlja u Vladi Srbije prof. dr Danica Grujičić, izgradnja novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac trebalo bi da počne krajem sledeće godine. Kako je navela, tender za projektovanje novog UKC biće objavljen do 15. aprila, a projekat će najverovatnije biti proširen na još neke zgrade unutar tog zdravstvenog kompleksa.

“Šumadija je centar Srbije i kad je dobro Šumadiji dobro je celoj Srbiji. Prema tome, Kragujevac nije zanemaren. Danas sam obišla i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i uverila se u kakvim uslovima rade. Verovatno ćemo projektovanje morati da proširimo na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa. Što se tiče Dečije klinike, ona će morati da bude potpuno nova. Gradiće se na mestu sadašnje jer je statika zgrade takva da mora da se ruši. Dečija klinika će imati sve što je potrebno za decu do 16 godina”, kazala je ministarka Grujičić.

Kada je reč o nabavci opreme, u posldnjih šest meseci, kako je istala, uloženo je oko 5 miliona evra u kupovinu opreme za UKC Kragujevac.

“Ono što ćemo urgetno nabaviti već u prvoj nabavci koja bi trebalo da se raspiše u toku ovog meseca je kompletna oprema za neonatologiju, sve što je traženo, kompletna oprema za patologiju, jer da biste imali uspešnu onkologiju morate da imate perfektnu patologiju. Nabavićemo i novi mikroskop i novi ultrasonični aspirator za neurohirurgiju”, kazala je Grujičić.

Sa ponosom ističe da je neurohirurgija u Kragujevcu dostigla visok profesionalni nivo tako da pacijenti iz ovog regiona više ne moraju da dolaze u Beograd jer u Kragujevcu mogu da dobiju kompletnu neurohirušku zdravstvenu zaštitu onako kako treba i kako protokoli nalažu.

Gradonačlenik Nikola Dašić istaao je da su najave koje je čuo od ministrake velika stvar za Kragujevac.

“Za grad Kragujevac je Univerzitetski klinički centar zajedno sa Univerzitetom jedna od najbitnijih institucija, i u egzistencijalnom i u razvojnom smislu”, kazao je Nikola Dašić.

Ministarka Danica Grujičić je svoju posetu UKC Kragujevac započela prisustvom jutarnjem kolegijumu ove ustanove gde se detaljno upoznala sa menadžmentom ustanove, planovima i problemima sa kojima se susreću, pre svega kadrovskim i potrebom za nabavkom opreme.

Ministarka Danica Grujićić je nakon obilaska UKC Kragujevac posetila i Dom zdravlja.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime