Grad obezbedio sredstva za potraživanja prosvetnih radnika

1
2155

radomir nikolic boris kovacevic

Nakon prošlonedeljne deblokade računa svih osnovnih i srednjih škola grad je obezbedio dovoljno sredstava da izmiri i sve obaveze prema prosvetnim radnicima i time spreči da škole dalje idu u blokade – rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na sastanku sa direktorima osnovnih i srednjih škola i predsednicima sindikata u prosveti.

Dug koji je do pre nekoliko dana iznosio oko 150 miliona dinara sada je sveden na 100 miliona.

– Nećemo dozvoliti da računi škola opet budu u blokadi po osnovu tužbi koje su prosvetni radnici pokrenuli protiv škola odnosno grada zbog neizmirenih troškova prevoza, jubilarnih nagrada i potraživanja asistenata u nastavi. Jedini uslov da grad u što kraćem roku izmiri potraživanja zaposlenih u prosveti je da svi potpišu sporazum o poravnanju sa gradom odnosno školom. Oni koji nisu pokušavali preko suda da namire svoja potraživanja potpisaće sporazum o poravnanju, a oni koji su u sudskom procesu potpisaće takođe sporazum o poravnanju na osnovu koga će grad prihvatiti da izmiri njihove dosadašnje troškove za proces koji su vodili. Takođe, očekuje se od zaposlenih čija su rešenja na izvršenju, da povuku izvršenje – istakao je Nikolić.

Prema nekim informacijama sa kojima raspolaže lokalna samouprava, u ovom trenutku po tom osnovu vodi se oko 500 sporova. U slučaju da zaposleni prihvate predlog grada Kragujevca i zaustave sudske sporove uštedelo bi se 15 miliona dinara. Kada isplatimo potraživanja zaposlenih, naglasio je Radomir Nikolić, škole će ubuduće normalno funkcionisati a grad će svakog meseca izmirivati svoje obaveze prema zaposlenima.

To je u prethodnih nekoliko godina bio veliki problem za škole, ali i za grad, mnogo sredstava je odlazilo bez ikakvog razloga za sudske troškove i troškove izvršenja koji su po tri ili četiri puta bili veći od sume za koju je tužen grad odnosno škola. Samo u prošloj godini po završnom računu grad je dao tri miliona evra za sudske troškove, izvršenja i penale i to najviše za procese koje su vodili zbog neizmirenih obaveza zapoleni u prosveti i porodilje.

– Očigledno je da je neko dobro profitirao u svemu ovome zbog toga što nije izmirivao svoju zakonsku obavezu. Uveren sam da će sve ovo biti predmet istrage, jer je nemoguće da moj prethodnik ili neko drugi žmuri pred onim što mu je obaveza po zakonu, svestan da time nameće gradu tolike troškove – naglasio je Nikolić.

1 KOMENTAR

  1. Bravo gradonacelnice! Dok ste se trudili da bez izbora srusite prethodnu vlast koristili ste sve moguce vrste pritisaka: naguskali ste one mucene radnike Autosaobracaja da straskuju i prave haos sa blokiranjem izlaza iz grada da mi obicni gradjani iz rodjenog grada idemo kroz neke vilajete, a onda kad ste dosli na vlast firmu ste gurnuli u stecaj, a njih na ulicu. Isto ste uradili i sa prosvetarima koje ste preko direktora skola, koji su mahom pod kontrolom SPS-a, koalicionog partnera, nagovarali da tuze grad za neisplaceni prevoz. Pritisak je urodio plodom i veliki broj njih je tuzio grad. E onda ste Vi seli u fotelju gradonacelnika i onda te iste prosvetare koje ste instruirali ucenjujete da povuku tuzbe da bi dobili pare. Svaka Vam cast! Pravite blesavim sve gradjane Kragujevca i vredjate neciji zdrav razum. Kako Vas nije sramota?

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime