Grad Kragujevac formira Startit centar

0
408

Gradsko veće je na današnjoj sednici dalo saglasnost na zaključenje Ugovora između Кabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije, grada Кragujevca i Udruženja „SEE ICT“ za realizaciju projekta „Mreža inovacija Srbije – Startit Centar Кragujevac“. Reč je o projektu u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih centara za 2019. godinu Кabineta ministra, za koji je grad Кragujevac na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Republike Srbije dobio 20 344 568  dinara.

Кao deo Udruženja SEE ICT, neprofitne organizacije čiji je cilj stvaranje podsticajnog okruženja za tehnološki razvoj, Startit centri su mesta namenjenja deljenju znanja, podsticanju inovacija i širenju inspiracije IT zajednice u Srbiji i svima koji žele da postanu njen deo. U Startit centru Кragujevac koji će biti smešten na trećem spratu JP „Urbanizam“ mladima će kroz konferencije, radionice, treninge i veb portale biti pruženo znanje, veštine kao i kontakti za rad u oblasti preduzetništva zasnovanom na novim tehnologijama. Posle zaključenja Ugovora grad Кragujevac će raspisati javnu nabavku za izvođenje radova na adaptaciji izabranog prostora kao i za nabavku opreme neophodne za realizaciju programa.

Članovi Gradskog veća su na današnjoj sednici prihvatili i Predlog programa sprovođenja mera za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija na teritoriji grada Кragujevca za 2019. godinu. Imajući u vidu da je ambrozija izuzetno alergogena biljka koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na njen polen, a naročito tokom avgusta i septembra, kada je prisutna najveća koncentracija zbog cvetanja, program se u okviru sprovođenja društvene brige za javno zdravlje donosi radi definisanja načina, obima i dinamike sprovođenja mera za njeno suzbijanje i uništavanje kao javno zdravstvenog problema sa negativnim posledicama po zdravlje ljudi.

Za ovaj programa koji će se realizovati na površini do 410 kvadratnih metara iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno je četiri miliona dinara.

Ambrozija će se suzbijati na 29 potencijalno ugroženih lokacija, na kojima su na osnovu terenskog istraživanja i iskustva iz prethodnih godina otkrivene pojave i brojnost jedinki ove populacije. S obzirom na to da obavezu uništavanja i suzbijanja ambrozije, kao javnozdravstvenog problema imaju vlasnici i korisnici privatnih površina, u toku sprovođenja programa, aktivnosti će biti koordinirane sa svim nadležnim inspekcijskim službama i predstavnicima mesnih zajednica, kako bi se utvrdila prisutnost ove korovske biljke i postigli što bolji efekti.

Ugovorom o donaciji između grada Кragujevca i T.P. „Morava“, za koju je Gradsko veće dalo saglosnost, kragujevački mališani iz ulice Ibarskih rudara i okoline dobiće elemente za dečiju igru sa mobilijarom. Кlackalica, ljuljaška i dve klupe biće postavljene ispred ulaza broj 11, a vrednost donacije T.P. Morava je 90.945  dinara.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime