Grad dodeljuje 8,8 miliona za otpočinjanje biznisa

0
1531

grb kragujevac

Gradsko veće donelo je odluku o objavljivanju Konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za otpočinjanje sopstvenog posla u 2016. godini u ukupnom iznosu od 8.800.000 dinara. Sredstva će se korisnicima odobravati u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara za nabavku nove ili korišćene opreme.

Cilj dodele podsticajnih sredstava je ohrabrivanje preduzetničkih inicijativa i spremnosti za otpočinjanje sopstvenog posla otvaranjem malih porodičnih firmi, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje konkurentnosti i kvaliteta ponude roba i usluga.

Gradsko veće donelo je i Pravilnik o uslovima, postupku, kriterijumima i načinu dodele podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma u cilju unapređenja i razvoja seoskog turizma i obezbeđivanje kvalitetnih ugostiteljskih usluga u seoskim domaćinstvima, a samim tim i unapređenje ruralne ekonomije i kvaliteta života na seoskom području. Podsticajna sredstva dodeljivaće se na osnovu konkursa, kao namenska i bespovratna i to za privođenje nameni postojećeg objekta, nabaku opreme, adaptaciju i opremanje.

Gradsko veće na danas održanoj sednici donelo je zaključak o pokretanju inicijative za izradu Plana detaljne regulacije akumulacije Drezga na reci Uglješnici za potrebe navodnjavanja i odbrane od poplava. To je prvi korak u pripremi dokumentacije kako bi grad Kragujevca mogao da konkuriše za sredstva koja obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije za brane visine do 30 metara i akumulacije između 10 i 12 miliona kubika iz fondova Abu Dabija. Slivno područje zahvata oko 5.650 hektara, sa deset naselja i katastarskih opština, osnovni vodni potencijal namenjen je za navodnjavanje komasacionog područja „Rajac“.

Na sednici je data saglasnost Gradskoj upravi za investicije za pokretanje otvorenog postupka javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji arterskih bunara sa pratećom dokumentacijom na području Jarušica. Procenjena vrednost radova je deset miliona dinara.

Na današnjoj sednici Gradsko veće donelo je odluku da se Domu zdravlja Kragujevac ustupi na korišćenje, bez naknade na određeno vreme, prostor u okviru objekata mesnih zajednica Ilićevo i Erdeč za obavljanje delatnosti primarne zdravstvene zaštite opšte medicine.

Imajući u vidu da će Kragujevac od 24. do 27. marta biti domaćin kvalifikacionog turnira u fudbalu za odlazak na Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina za reprezentacije Srbije, Francuske, Danske i Crne Gore, Gradsko veće odobrilo je sredstva u iznosu od 630.000 dinara kao vid finansijske podrške fudbalskim klubovima „Šumadija 1903“ i „Vodojaža“ iz Grošnice za sanaciju stadiona Bubanj odnosno klupskih prostorija u Grošnici.

Gradsko veće dalo je saglasnost na zaključenje ugovora za nabavku mobilijara za obdaništa, izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Košarkaškog igrališta u Velikom parku kao i za održavanje gradskih ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva na seoskom području.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime