DS: Zdravstvo u Kragujevcu pred kolapsom

10
4161

ds

Na konferenciji za medije Gradskog odbora Demokratske stranke o teškom stanju u zdravstvu Kragujevca govorili su odbornici u Skupštini grada, dr Aleksandar Patrnogić, šef resora za zdravstvo i prof. dr Branko Ristić, poptredsednik GrO DS.

Prof. dr Branko Ristić rekao je da je nedavno objavljeno da će Klinički centar i Dom zdravlja Kragujevac dobiti 20% manje sredstava za rad u tekućoj godini.

– To znači da neće biti dovoljno novca pre svega za lekove i sanitetski materijal, neće biti dovoljno novca za nabavku medicinske opreme i novca za popravku već istrošene i stare opreme. Što nije slučaj samo u Kragujevcu već i u većini zdravstvenih ustanova širom Srbije

Govoreći o „merama štednje“ naglasio je da su direktno usmerene protiv zdravlja građana. Iako je najavljeno pojeftinjenje lekova, dogodio se zapravo ozbiljan udar na džepove građana, jer je preko 100 lekova skinuto sa pozitivne liste.

– Zbog nedostatka finansija mnoge zdravstvene službe imaće probleme oko organizacije procesa rada, uz sve to problem je i nedostatak stručnog kadra. Prema svim kriterijumima u Kragujevcu, gradu u kome je i Klinički centar, kao nosilac tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite i koji brine o zdravlju blizu 2 milona građana centralne i zapadne Srbije, nedostaje oko 500 medicinskih tehničara i više od 50 lekara specijalista, a istovremeno na tržištu rada u Kragujevcu je oko 200 lekara, preko 40 stomatologa i magistra farmacije i preko 200 medicinskih sestara. Zbog potpuno iracionalne odluke Vlade Republike Srbije zabranjeno je da se primaju zamene na mesta medicinskih radnika koji su otišli u penziju ili su napustili Kragujevac čak i na mesta onih koji su umrli, a takvih je u prethodnoj godini bilo samo u Kliničkom centru Kragujevca 60 – istakao je Ristić.

U DS navode da je u zdravstvenim ustanovama stanje sve gore, imamo sve više pacijenata, a s druge strane postoji potpuno demotivisano medicinsko osoblje, ne samo smanjenjem plata već i drugim faktorima kao što su razni poluprovereni i izmišljeni natpisi u žutoj štampi gde se lekari nazivaju neradnicima, neznalicama i ucenjivačima.

Šef Resornog odbora GrO DS za zdravstvo, dr Aleksandar Patrnogić, osvrnuo se na nedavno dobijen izveštaj EHCI na kome se vidi da smo napredovali za jedno mesto, više nismo poslednji, prestigli smo samo Rumuniju. Postoje objektivni parametri koji govore o stanju u zdravstvu, odnosno funkcionisanju zdravstvenog sistema.

– Postigli smo poboljšanje samo što se tiče veće pristupačnosti pacijenata lekarima domova zdravlja i bolju informisanost pacijenata putem interneta o farmaceutskim proizvodima. Sve ostalo je na istom nivou, tako da je i taj mali rast zaista dobar, ali daleko od toga da je to nešto revolucionarno posebno. Kako bi suštinski menjali stvari moramo se fokusirati i raditi na poboljšanju osnovnih funkcija kao što je smrtnost kod novorođenčadi, rešavanje nejednakosti, korupcije uz menjanje celokupne zdravstvene kulture – zaključio je Patrnogić.

10 KOMENTARI

 1. Zdravstvo u kolapsu, cistoca u kolapsu, gradski prevoz u kolapsu, a tek 100 dana na vlasti u Kragujevcu…ne smem da zamislim sta ce biti za sledecih sto dana..Tuzno…

  • Tuzno je sto je neko toliko dugo bio na vlasti, a nista nije uradio. Za sto dana se sigurno ne moze popraviti sve ono sto je unistavano toliko dugo. Malo realnosti nije na odmet.

 2. Meni, kao starijem građaninu, odavno stanje u zdravstvu i mom zdravlju, nije po volji. Sve jedno je da li zdravstvom u gradu i ovom nesrećnom Srbistanu upravlja dr. Tomica iz Gej 17+ ili dr. N. Arsenijević iz podmalatka SPS ili neki drugi stručnjak. Stanje se ne menja godinama. Dolaskom nazadnjaka na vlast na svim nivoima – ovo me podseća na video igrice – stanje se samo pogoršalo. Njihov ministar poznat široj javnosti kao dr. Zemunskog klana, nije kadar ni plate da zadrži na pristojnom nivou a kamoli da unapredi zdravstveni sistem. Pa nazadnjaci jedino znaju da kritikuju a pošto su sada u vlasti osećaju izvesnu dezorjentisanost. Da li da napadam ili da ćutim? Naravno da će da ćute pošto ništa pametno ne umeju da progovore.
  Hitno su potrebne promene vlasti na svim nivoima. Moramo početi od svoje kuće – od lokala. Sledeće godine su izbori za gradski parlament; pa građani Kragujevca izvolite menjajte. Krajnje je vreme da se na vlast dovedu ljudi koji umeju i znaju. Te ljude možete videti na konferencijama za novinare i medije koje jedino drži Demokratska stranka u Kragujevcu. Ipak je iza te institucije 25 godina borbe za bolje društvo.

 3. Odličan uvid u problematiku u zdravstvu, samo gde ste bili kada je vaša stranka bila na vlasti? Zašto tada niste iznosili u javnost podatke koje imate? Ne verujem da je tada bilo nešto bolje. Pomenuli ste da više nismo na poslednjem mestu na kome smo bili za vreme vaše vladavine, već na predposlednjem gde smo došli prestigavši Rumuniju, zemlju članicu EU.
  Pomenuli ste poluproverene natpise, zar nije poluproverena vest vezana za zapošljavanje u javnom sektoru? Ta vaša izjava bi se pre mogla nazvati obmanjivanje zato što ste zaboravili da pomenete da postoji mogućnost zapošljavanja ukoliko postoji potreba za radnicima na nekom radnom mestu.
  Ova vaša konferencija je samo još jedno izobličavanje istine. Svi znamo da je jedini razlog za nezadovoljstvo zdravstvenih radnika (svaka čast izuzecima) smanjenje plata u javnom sektoru i ništa drugo. Interesantno je da se na smanjenje plata najviše žale oni koji imaju najveća primanja (redovna i vanredna), valjda njima treba mnogo više od prosečnog građanina.

 4. U ovoj nasoj “demokratskoj” zemlji osnovna ljudska prava su vec odavno precenjena. Pravo na lecenje je samo jos jedno u nizu. Ili ce poslednji ko ode iz Srbije ugasiti svetlo ili cemo se vec jednom pobuniti protiv “mera stednje” i ove “demokratije” i pokusati da popravimo ucinjeno.

 5. U ovom gradu je stanje u svim oblastima odavno lose, ali se kako – tako zivot odvijao… Poslednja ”3 napredna meseca” u ovom gradu NISTA ne funkcionise i SVE je stalo !!! Kaze “mali Radoica” da su krivi “ovi” predhodni…pa sto se hvatas u kolo kad ne znas da igras ?!? Sta ucini “mali Radica” za ova 3 meseca “napredno” u ovom gradu ?!?

 6. Ova zemlji iz dana u dan srlja u sve dublji ponor…Situacija u zdravstvu se vidi jednim odlaskom kod lekara, a lenjenje postaje privilegija bogatih.Mozda gradonacelnik dovede lekare iz drugih gradova da nam pomognu…

  • Svako treba da radi svoj posao ali je lepše i lakše baviti se politikom.Ako lekari iz Kragujevca rade onda ne treba da se dovode drugi ali ako vode politiku a građani nemaju kod koga da odu onda i treba da dovede druge.Najlakše je pričati i deliti savete izgleda da je teško raditi.

 7. Dragi moji doktori kada je vaše radno vreme?Da li ste odradili noćne smene pa sada ne dadite,Nabrajate koliko nedostaje osoblja a koliko ima na birou, zar je moguće da se te brojke pojaviše za ove dve godine?Samo “čista” ili bolje rečeno prava može da kritikuje.Vi koji ste doveli državu u ovo stanje bolje bi bilo da ćutite i da ne pravite sebi još veči problem.Slažem se i sa komentatorima koji kažu za novu vlast ako ne znaš da igraš ne hvataj se u kolo ili je možda bolje “dala baba dinar da uđe a dva da iziđe”.

 8. Uh, što su ovi sada pametni?Kako se ovako brzo prosvetleše?SNS su već stigli izgleda da žele i da ga prestignu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime