DS: Vlast nema na pitanja, ali ažurna kad podiže cene

0
219

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu Ivan Dubljanin istakao je na danas održanoj konferenciji za medije, da lokalne vlasti i ministarstva ćute na pitanja koja su u ime odbora postavili funkcioneri DS u vezi sa funkcionisanjem grada i to zvaničnim putem.

Pitanja, kako je kazao, odnose se kako na trošenje vode u Kragujevcu, pranje gradskih ulica vodom za piće, umesto tehničkom vodom, tako i nenamenskim korišćenjem prostora oko Gružanskog jezera odakle se grad snabdeva vodom, ali i odlaganjem pepela iz “Energetike”.

“Obzirom da nisu dobijeni odgovori na sva ova pitanja, upućena je žalba povereniku za informacije od javnog značaja, koji je naložio Ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović da na pitanja odgovori u određenom roku. Rokovi su istekli a manir neodgovaranja lokalne vlasti, preneo se i na republički nivo. Na žalost umesto da odgovori na postavljena pitanja gradska vlast je odlukom o povećavanju cena određenih komunalnih usluga, praktično priznala da nema odgovore i da će rešavanje gorućih pitanja preliti na teret građana Kragujevca”, kazao je Dubljanin.

Na temu poskupljenja vode za građane Kragujevca govorio je zamenik predesdnika gradskog odbora DS Radivoje Kastratović.

“Od prvog avgusta tekuće godine građani Kragujevca će plaćati najskuplju vodu u Srbiji, jer je gradska vlast donela odluku o novom poskupljenju vode od 20 odsto i ta odluka danas stupa na snagu.Iako je cena vode pre samo dve godine podignuta za 35 odsto, a pre pet meseci građani Kragujevca zaduženi kreditom od 200 miliona dinara koji je podignut radi obezbeđivanja tekuće likvidnosti ovog javnog preduzeća, opet dolazi do značajnog poskupljenja, na koji način se nesposobnost aktuelne gradske vlasti po ko zna koji put prevaljuje na leđa građana”, naveo je Kastratović.

On je dodao da Demokratska stranka smatra da lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom Dašićem, nije dorasla svojoj ulozi, da lokalni funkcioneri niti znajun kako se vodi grad niti ih to zanima.

“Javašluk, nemar, stranačko zapošljavanje i nepotizam neminovno dovode do posledica koje se ogledaju u disfunkcionalnosti sistema javne uprave, a JP Vodovod i kanalizacija kao jedno od najznačajnijih u sistemu je prava slika i prilika navedenog. Pre par godina radnici ovog preduzeća su bili prinuđeni da stupe u štrajk glađu kako bi se izborili za zarade iole dostojne čoveka, a ni danas nije ništa bolja situacija. Iako bi po svojoj prirodi, svojoj ulozi, značaju i apsolutno monopolskom položaju, ovo javno preduzeće moralo da bude samoodrživo, stabilno i finansijski potpuno nezavisno, mi imamo jednog glomaznog parazita koji jede budžet, zadužuje Kragujevčane, a sve zbog toga jer se doživljava kao stranački plen koji služi za čerupanje, a ne kao žila kucavica sistema gradske uprave”, ističe Kastartović.

On je kazao i da je direktor “Vodovoda” čak tražio da poskupljenje bude 40 odsto i da je ovo samo polvina traženog uvećanja, “tako da je važno da Kragujevčani znaju da ovo nije konačna cifra i da će uslediti i nova poskupljenja vode, koja uz sve ostale namete, čine život jednog našeg prosečnog sugrađanina neizdrživim. a šta tek reći za siromašnije slojeve stanovništva”.

Kastartović je naveo da zato DS poziva nadležne da odgovore na šta je potrošeno 200 miliona iz kredita uzetog pre pet meseci, koje hemikalije se koriste za obezbeđuvanje pijaće vode, koliko koštaju i od koga se nabavljaju, zašto se ulice peru pijaćom vodom. kao i da li je iko snosio odgovornost zbog isporučene vode u vrednosti od 1,1 milijardi dinara koja nije naplaćena.

“Zato pozivamo vlast da povuče odluku o povećanju cene vode i dodatno ne snižava standard svojih sugrađana, a ako nisu sposobni da vode grad, da podnesu ostavke i prepuste upravljanje gradom onima kojima je do ovog grada stalo i koji na vlast ne gledaju kao na priliku za bogaćanje već kao na šansu za razvoj Kragujevca u moderan i funkcionalan grad po meri njegovih stanovnika”, završio je izlaganje Kastratović.

Član GrO DS Kragujevac Mioljub Stevanović Ljupče, obrazložio je pojedinačno o svim podnetim pitanjima, kako lokalnoj vlasti, tako i ministarstvu ali i povereniku za informacije od javnog značaja, koji je na njegove upite naložio nadležnima da odgovore u roku.

“To se nije dogodilo i vlast je ostala nema. Kao čoveka koga građani Kragujevca prepoznaju kao ekološkog uzbunjivača i nekoga ko se godinama bori da se poveća ekološka svest kod građana ali nadležnih, nisam se pokolebao, već ću zajedno sa saborcima iz Demokratske stranke nastaviti da se borim za boljitak građana Kragujevca, bez obzira na prepreke”, kazao je Stevanović.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime