DS: SNS vraća u Kragujevac političke komesare

0
826

U Gradskom odboru Demokratske stranke ocenjuju da se odlukom vladajuće većine u lokalnoj skupštini u Kragujevac vraća insstitut političkog komesara.

Saopštenje kragujevačkog odbora Demokratske stranke prenosimo u celosti:

“Svakom svojom odlukom lokalna vlast SNS vraća Kragujevac korak unazad i taman kada pomislimo da smo dotakli dno, ponovo nas iznenade.

Nakon više decenija vlast SNS-a u Kragujevac vraća jedan činilo se već zaboravljeni, institut poltičkog komesara. Podsećamo da su politički komesari služili da se brinu o ideološkoj ispravnosti postupanja komunista od najnižeg članstva, pa do onih na odgovornijim mestima odlučivanja.

Odlukom koju se spremaju da donesu na predstojećoj sednici Skupštine grada, o izmenama i dopunama Odluke o mesnoj samoupravi, predviđeno je da u svakoj mesnoj zajednici na teritoriji grada Kragujevca, na predlog Predsednika Saveta mesne zajednice, može biti imenovano lice koje će pomogati u poslovima iz nadležnosti mesne zajednice. Gradskom veću se ostavlja da takvim licima odredi visinu mesečne naknade za rad i to na predlog gradske uprave nadležne za mesnu samoupravu.

Praktična potreba za takvim licima ne postoji. Sve što bi bilo njihova nadležnost već obavljaju predsednici i sekretari mesnih zajednica. Jedne biraju građani na direktnim izborima a druge imenuje lokalna samouprava. Time bi trebalo da je napravljen izbalansiran uticaj građana i politike na poslove iz nadležnosti mesnih zajednica. Čemu onda novi činovnici u mesnim zajednicama?

Osim nepresušne potrebe za partijskim zapošljavanjem, koja je i ovde očita, lokalna vlast SNS-a ima mnogo opasniju i dalekosežniju ambiciju. Želja je da se ideološki discipliniju građani Kragujevca, preko probranih političkih aktivista SNS-a, pravih političkih komesara, koji treba da u neposrednom kontaktu sa građanima vrše političku propagandu u korist vlasti. Sve to od novca građana Kragujevca, koji ovih dana masovno ostaju bez posla, usled ekonomske krize izazvane korona virusom ali i pogubnom ekonomskom politikom SNS-a. Politički komesari SNS-a, treba da disciplinuju i članstvo ove političke organizacije. Usled primetnog rasula u redovima naprednjaka, koje je najočitije upravo na nivoima mesnih odbora, jer je i članstvu SNS-a sve jasnija pogubna politika ove političko-interesne grupe, potrebno je zategnuti redove sopstvene stranke. Strah od predstojećih izbora, jer je prethodne bojkot potpuno obesmislio, gurnuo je lokalne naprednjake u uzaludni pokušaj da pritiskom od najnižeg novoa spašavaju što se spasiti može.

Koliko god to bio uzaludan posao, u ovom trenutku on će finansijski puno koštati grad Kragujevac i novi namet za građane, takozvani „Danak političkim komesarima SNS“, neće biti jednostavan i lagan za građane. Na sreću pad ove štetočinske naprednjačke vlasti nije daleko i neće proteći mnogo vremena kada ćemo zajedno sa građanima ispravljati sve ovo što je vlast urušila”, navedeno je u saopštenju Demokratske stranke.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime