DS: Opozicija, ali samo građanima Kragujevca

0
232

Povodom konferencije za medije, na kojoj je saopšteno da Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove u Kragujevcu planiraju političko delovanje pod zajedničkim nazivom „Kragujevačka opozicija“, oglasio se i gradski odbor Demokratske stranke.

Saopštenje Demokratske stranke prenosimo u celosti:

“Nema mnogo primera, ne samo u Kragujevcu, već i u Srbiji, takvom izrugivanju građanima i javnosti koja iole prati politička zbivanja i ima pamćenje duže od nekoliko prethodnih dana. Možda su oni koji su čitali Branislava Nušića, mislili da su sve videli i da je veliki knjževnik opisao u svojim delima srpsku politiku ali i ljudsku slabost, samo nam je to prikazao kroz situacije koje navode na smeh do suza. Možda bismo se i mi juče smejali do suza, da je vreme za smeh. Na žalost u Srbiji razorenoj autokratskom vlašću Aleksandra Vučića, takve konferencije za medije više ne mogu ni da nasmeju.

Juče su se neki od najvećih sledbenika i podržavaoca vlasti Srpske napredne stranke, samoproglasili gradskom opozicijom i centrom okupljanja opozicije, pri tome određujući ko je još protivnik vlasti i ko može da im se priključi. Kada bi se opoziciona aktivnost merila udvorišvu vlasti, ponudama za saradnju, otvorenom podrškom, nečinjenjem bilo čega što bi vlast ugrozilo, onda bi taj dvojac mogao sa pravom da se nazove opozicijom. Ipak merila su malo drugačija.

Gospodo Stevanoviću i Uroševiću, gde ste bili poslednje dve godine, kada su građani Kragujevca na ulicama grada, branili svoje pravo na život u slobodnom društvu ? Da li ste ih jednom rečju podržali, svojim prisustvom obodrili. Centar okupljanja opozicije, bio je trg kog gimnazije. Tamo su zajedno bili svi oni kojima je dosta urušavanja države,društva i institucija. Gde ste bili kada je vlast proganjala radnike i sindikate? Da li ste se makar jednom oglasili da ih podržite u borbi za očuvanje svojih fabrika i radnih mesta?

Na žalost, vi ste tada bili u čekaonici, napeti u iščekivanju da vas pozovu da u ime Srpske napredne stranke zasednete na kormilo grada. Godinama smo samo slušali o vašem partnerskom odnosu sa Aleksandrom Vučićem koji eto, samo što vam nije ukazao poverenje. Zaboravili ste kako vas je i kojim metodama SNS, srušio sa vlasti, uz pomoć onih sa kojima danas zajedno držite konferencije.

Građani Kragujevca su prozreli tu neutaživu glad za vlašću i zato vas nisu podržali. Vi niste razumeli ni danas, posle izbornog debakla, poruku koju vam je Kragujevac uputio. Ne može se biti konstruktivna opozicija razaranju države, društva, pa i grada Kragujevca. Nema partnerstva ni na jednom nivou vlasti sa onima koji guše osnovne ljudske i građanske slobode. Zato vi možete biti opozicija samo građanima Kragujevca i zdravom razumu.

Ono što na jučerašnjoj konferenciji može da zabrine sve građane, ne samo Kragujevca, već i Srbije, je ambicija da oni koji u svemu podržavaju vlast se lažno predstave kao opozicija i zauzmu medijski i svaki drugi prostor, unoseći zabunu kod onih građana koji eventualno nisu upućeni ili obavešteni. Jasno je svima da je vlast bojkotom izbora ozbiljno poljuljana. Vučić i ne krije da će novih izbora biti brzo, jer mu je legitimitet doveden u pitanje. Projekat vlasti je da se lažna opozicija uz medijski servis okupi i što više uruši front borbe protiv režima. Sada smo i načisto ko će tu ulogu imati u Kragujevcu. Na sreću ovde je to preočigledno i za neupućene. Možda je i sreća da će u Kragujevcu, samoproglašeni centar okupljanja opozicije biti oni od kojih su i najbliži saradnici pobegli i koji nisu u stanju da sačuvaju svoju odborničku grupu od dana izbora do dana konstitutivne sednice Skupštine grada. U njih više poverenja nema niko.

Gradski odbor Demokratske stranke, nastaviće sa svojim partnerima iz opozicije ali pre svega sa građanima Kragujevca, da bude nepokolebljivi protivnik ovog režima na svim nivoima vlasti. Ogromna većina članova DS-a ne želi da daje legitimitet i bude konstruktivna opozicija SNS-u. Oni koji su to želeli, odavno su otišli na drugo mesto a ako se neki pojedinac i pojavi, otpašće sam, jer u Demokratskoj stranci mesta za kalkulante nema”, poručuju iz kragujevačkog odbora DS.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime