DS: Na mestu Tržnice niče bunker

1
2733

Povodom rekonstrukcije Tržnice, kao i problema koji su se događali tokom tog posla, oglasio se gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu. U DS ističu da lokalna vlast, nakon urušavanja, nastavlja da upropaštava objekat koji je “od izuzetnog i neprocenjivog značaja za grad i njegovu istoriju”.

Saopštenje za javnost Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu prenosimo u celosti:

“Ako su građani Kragujevca pomislili da je urušavanjem dela Gradske tržnice, stavljena i tačka na upropaštavanje ovog objekta od izuzetnog i neprocenjivog značaja za grad i njegovu istoriju, onda su se po ko zna koji put prevarili.

Gradski odbor Demokratske stranke je nebrojeno puta upozoravao da je osnovna boljka ove vlasti potpuna nestručnost i nesposobnost, ali iznad svega odsustvo elementarnog ukusa i osećaja za estetiku. Ideja da se pravi podzemna garaža na prostoru Miloševog venca, istorijskog središta Kragujevca i moderne Srbije, pa još ispod Gradske tržnice, prve takve vrste u Srbiji, je sama po sebi skandalozna.

Na žalost izvedba je još gora od ideje a kraj upropaštavanju ne samo Gradske tržnice već i cele ambijentalne celine Miloševog venca se ne nazire.

Sada je već potpuno jasno da ćemo uz zgradu Tržnice na strani prema Malom parku, imati pravi betonski bunker. Kako i priliči svakom bunkeru, on štrči nekoliko metara iznad zemlje i sakriva u dobrom delu pogled na prelepi objekat Tržnice. Možemo samo da pretpostavimo da je bunker zamišljen kao mesto na kome će ljudi izlaziti i ulaziti u podzemnu garažu. A možda su projektanti i izvođači hteli da bunkerom sakriju od pogleda štetu koju su napravili na samom objektu, kada su ga nestručnim radovima urušili.

Šta god da je bila želja lokalne samouprave i njenih izvođača radova, taj bunker je je novi šamar kompletnoj javnosti Kragujevca, kojoj samo ostaje da se čudi i posmatra sa nevericom ono što se dešava u istorijskom središtu grada. Kockasti bunker biće svakako novi simbol Kragujevca. Ima svu šansu da bude prikazivan na fakultetima i akademijama arhitekture, kao simbol neukusa i bahatosti jedne vlasti, koja ne haje ni za istorijom, ni za tradicijom, već samo gleda kako da profitira na račun iznemoglih građana”, saopšteno je iz Demokratske stranke.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime