DS: Država prodaje vojnu imovinu, ali ne štetu Kragujevčana

3
1861

Povodom toga što je država oglasila prodaju nekoliko desetina vojnih objekata, među kojima je i takozvano „Strelište“ u Ilinoj vodi, na obodu Kragujevca, oglasio se saopštenjem za javnost gradski odbor Demokratske stranke.

Saopštenje kragujevačkog odbora DS prenosimo u celosti:

“Ne možemo, a da ne primetimo, da je kod prodaje vojne imovine u Kragujevcu, već godinama u nizu, sve pogrešno i na štetu Kragujevčana. Najpre, da ne bi bilo zabune, Gradski odbor Demokratske stranke se ponosi vojničkom tradicijom grada i njegovom istoriskom ulogom u odbrani Srbije i borbi za njenu nezavisnost. Kragujevac je uvek imao snažan vojni garnizon, vojnu industriju koja je bila i deo razvojne komponente celog grada, a često je bio i vojno središte čitave države. Iz našeg grada, regent Aleksandar Karađorđević i Vojvoda Radomir Putnik komandovali su srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, a iz naših kasarni 1300 kaplara upućeno je na front i u Kolubarsku bitku. Vojska i danas mora da bude važan oslonac nezavisne politike države Srbije, i kao takav činilac, ponosni smo na vojnike u našem gradu.

Međutim, već godinama u Kragujevcu postoji veliki broj vojnih objekata koji se ne koriste, a nalaze se na takvim lokacijama, koje bi lako mogle da bitno utiču na razvoj grada. Svojim položajem u samom centru, ističe se kasarna „Radomir Putnik“. Ona ne samo da se ne koristi u najvećem delu, već se i sama nalazi u polurazrušenom stanju, kao posledica rata i bombardovanja. Da li je moguće da u vojsci Srbije, nakon takvog iskustva, i dalje neko misli da je logično i prirodno da kasarna ostane u gusto naseljenom rejonu, nadomak istorijskog jezgra grada „Miloševog venca“ ? Zar bombardovanje kasarne „Milan Blagojević“ nije takođe pokazalo da vojni objekti treba da budu udaljenu od istorijskih i spomenika kulture. Muzej u Šumaricama i danas oseća posledice bombardovanja, jer je u neposrednoj blizini kasarne.

Umesto rešavanja očiglednih problema sa kasarnama u centru grada, vojni objekti u Kragujevcu koji se nude na prodaju su uglavnom oni na obodima grada, predgrađima, povremeno i tamo gde nije bilo preke potrebe za prodajom, i gde su se lako mogle izmestiti vojne instalacije iz centra. Ako ne treba da čudi što vojska gleda svoj interes, ostaje nejasno zbog čega niko iz lokalne vlasti ne podigne glas protiv takvog ponašanja. Šta se dešava sa mnogostruko hvaljenim odnosom republičke vlasti prema Kragujevcu ? Može li se uz pomoć države izdejstvovati da kasarna „Radomir Putnik“, postane mesto od ključne važnosti za razvoj grada ? Da je ostvarena namera nekadašnjih gradskih rukovodioca da se u prostor kasarne „Radomir Putnik“ izmesti glavna gradska pijaca, verovatno danas ne bi smo gledali urušenu Gradsku tržnicu, a na tom mestu bi možda bio trg u okviru Miloševog venca.

Na žalost, višegodišnje nerazumevanje Vojnih vlasti i potpuna nezainteresovanost lokalne SNS vrhuške, koja se samo i isključivo oslanja na milostinju republike, bez ikakve samostalne vizije o razvoju grada, dovela je sve građane Kragujevca u položaj nemog posmatrača urušavanja grada.

Gradski odbor Demokratske stranke koristi ovu priliku, da još jedanput pozove vlast, da konačno počne da radi u interesu Kragujevčana i da shvati da nisu izabrani da ćute i klimaju glavom, već da zastupaju interese građana”, saopštila je Demokratska stranka.

3 KOMENTARI

  1. Demo”n”krate našli da pametuju, a ni sadašnja bagra nije ništa bolja. Stanove za vojsku i pripadnike snaga bezbednosti grade u Opornici, a kasarne će otići za velike pare koje će najvećim delom završiti u njihovim džepovima.

  2. Sva imovina koja se nalazi u posedu vojske nije vojna imovina vec imovina Srbije i svih njenih gradjana. Imovina je stvarana iz budzeta i od para poreskih obveznika. Kasarne i domove nisu gradili oficiri od svojih plata vec svi gradjani. Vojna imovina u nasem gradu pripada svim kragujevcanima i oni iskljucivo treba da raspolazu njome.

  3. Kad je imovina svih gradjana sto nije uknjizena na njih nego na vojsku Srbije.Pa dvadeset godina se grad rve sa vojskom oko planiranja na tom potezu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime