Dr Stefan Ristić spojio dve ljubavi – medicinu i sport

2
5061

Kragujevčanina Stefana Ristića, mladog uspešnog lekara, kroz život vode dve ljubavi – medicina i sport. Trenutno je obe spojio u jedno, tako što lekarski poziv obavlja u Hitnoj pomoći u Ivanjici, dok je istovremeno angažovan i u FK “Javor” gde brine o zdravlju fudbalera.

Na završnim godinama studija medicine Ristić se opredelio za dodatnu edukaciju u oblasti hirurgije uz mentora dr spec. Miloš Stankovića..Tu je, kako kaže za Ritam grada, naučio osnove hirurgije, na kraju VI godine upisao preko 300 asistiranih operacija. Pred kraj VI godine u dogovoru sa direktorom vaskularne hirurgije prelazi na to odeljenje pod budnim okom mentora dr Dragana Stamenkovića. Volontirao je tu skoro dve godine, upisao preko 1.000 asistiranih operacija. Bavio se i humanitarnim radom, pa je uspeo da obezbedi značajne donacije Kliničkom centru Kragujevac, odeljenjima Pedijatriji, Vaskularnoj hirurgiji, Sudskoj medicini, Patogiji… Nakon svega toga, odlazi iz Kragujevca, put Ivanjice, gde trenutno radi u Hitnoj Pomoći, a odmah po dolasku dogovorio je i saradnju sa FK Javor Matis, kao lekar u klubu.

Kako je došlo do toga da spojiš dve ljubavi – medicinu i sport?

– Kada sam polazio u prvi razred deda mi je poklonio prvi stetoskop i tada sam već negde u podsvesti, ako se sa 7 godina to i može imati, stvarao neku sliku da ću jednog dana obući beli mantil, a kao i svaki mališan sam hteo da budem i fudbaler, naročito kada sam saznao da mi se tetka preselila za Beograd da živi sa fudbalerom Pericom Ognjenovićem, za koga je danas i udata, tada sam počeo da treniram fudbal u Radničkom, ali naravno škola je uvek bila na prvom mestu. Posle osnovne škole upisana je Srednja medicinska škola kao moj samostalni izbor. Nakon toga je već bilo evidentno ono iz prvog razreda da će mi stetoskop biti nešto poput igračke do kraja života.

Dakle od ranog detinjstva nije bilo dileme oko izbora profesije. Kako je izgledao vaš studentski, ali i profesionalni put?

– Nakon nekoliko godina prvo interesovanje je bilo kardiologija, ali nakon kretanja u V godinu fakulteta i prvog susreta sa hirurgijom, javila se ogromna ljubav prema toj grani i naravno adrenalinu koji se tu stvara kada ulaziš u operacionu salu. Pored manuelnih veština i smirenosti, postoji i danas ogromna želja i ljubav prema hirurgiji. Generalno, presudilo je to što se bavim humanitarnim radom(brojne donacije KC Kragujevcu) kao i želja za pomaganjem ljudima kojima je potrebna pomoć.

Za razliku od mnogih mladih lekara ostali ste u zemlji. Zbog čega?

– Dosta stvari me vezuje za našu zemlju, dugoročno nikad ne bih otišao, jer koće raditi ovde ako svi odu? Zapravo svi ti što su otišli prosto nisu mogli da se snađu u lošim uslovima u našoj zemlji i otišli su na sigurno, negde u inostranstvo. Ako se snađeš u ovako teškim uslovima onda zaista izlaziš kao veliki pobednik.

Kakvi su ti planovi za budućnost? Povratak u Kragujevac?

– Za sada mi je zaista lepo u Ivanjici u Hitnoj pomoći, kao i u FK Javor Matis. Neko vreme ću definitivno ostati ovde, a za dalje ćemo videti, ne razmišljam mnogo unapred, idem korak po korak, smatram da ovde mogu dosta da napredujem i da naučim nešto novo.

2 KOMENTARI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime