Donacija Poljske za nove sadnice, staze i klupe na Aerodromu

1
1154

Ambasador Poljske u Republici Srbiji Rafal Perl i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, potpisali su danas u zgradi Gradske uprave Ugovor o realizaciji projekta „Uređenje zelenih površina za čistiju životnu sredinu i zdraviju omladinu“.

Zahvaljujući donaciji od 2, 2 miliona dinara iz Poljske razvojne pomoći, deo jednog od najvećih kragujevačkih naselja Aerodrom, biće obogaćeno novim sadnicama drveća i žbunastog rastinja, dobiće nove staze i klupe.

“Srbija i Poljska imaju veoma dobru saradnju i na ekonomskom i na političkom nivou, a grad Kragujevac i Bidgošč, ove godine obeležavaju 50 godina od sklapanja Povelje o bratimljenju, potpisanu 23. jula 1971. godine. To je nastarija saradnja između lokalne samouprave iz Poljske i lokalne samouprave iz Srbije, a danas sarađujemo sa 25, i želimo da ih bude još više. Na ekonomskom nivou naše dve zemlje beleže razmenu u iznosu od milijardu i trista miliona evra godišnje i osmi smo trgovinski partner Srbije. Poljska je partner Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a ugovor koji smo danas potpisali doprinos je saradnji koju želimo da nastavimo u budućnosti. Imajući u vidu da ove godine obeležavamo godišnjicu partnerstva, zadovoljstvo mi je što je u odnosu na ostalih pet koji se ove godine finansiraju iz Poljske razvojne pomoći, projekat u Kragujevcu najveći i što se odnosi na oblast ekologije”, podsetio je ambasador Poljske Rafal Perl.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao da je Srbija da Poljskom ima odličnu ekonomsku ali i saradnju na svim drugim nivoima.

“Grad Kragujevac sa poljskim gradom Bidgoščem baštini pedesetogodišnju saradnju koja se ne odnosi samo na uzajamne posete, već se ostvaruje kroz oblast kulture a posebno u partnerstvu na Međunarodnom salonu antiratne karikature. Posebno se radujem donaciji koju dobijamo od Poljske, jer ovde nije reč samo o uređenju jednog parkovskog prostora, već je to i ekološko pitanje. Naselje Aerodrom iako je maksimalno infrastrukturno opremljeno, od kada postoji nema dovoljno zelenila a sada ćemo dobiti sedam pešačkih staza i mnogo sadnica drveća i žbunskog rastinja, čime će ovo kragujevačko naselje postati prijatnije i lepše za sve građane koji u njemu žive”, poručio je Dašić.

Inače, naselje Aerodrom je sa 36.000 hiljada stanovnika veoma gusto naseljena gradska teritorija. Prilikom apliciranja za projekat vodilo se računa o proporcijama koje se ne slažu sa gustinom naseljenosti i zelenim površinama, zbog čega je pojasnio je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine i odabrano naselje Aerodrom. Projektom će biti posađeno 44 sadnica stabala, 118 žbunastog rastinja, biće postavljeno 12 klupa, pet kanti za smeće i izgrađeno sedam pešačkih staza.

Posle prijema predsavnici ambasade Poljske i grada Kragujevca, posetili su lokaciju na Aerodromu, koja će do kraja godine dobiti novi izgled.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime