Dogodilo se 24. aprila

0
3846

dejan savicZnačajne ličnosti rođene, na današnji dan su (1833.) Marko Miljanov Popović, crnogorski vojvoda i pisac, (1932.) Leonid Šejka, jugoslovenski arhitekta i slikar, (1934.) Širli Meklejn, američka filmska glumica, (1975.) Dejan Savić, srpski vaterpolista, (1990.) Jan Veseli, češki košarkaš, (1998.) Rajan Njumen, američka glumica, dok su (1731.) Danijel Defo, engleski pisac, (1967.) Vladimir Mihajlovič Komarov, sovjetski kosmonaut, (2002.) Viktor F. Vajskopf, austrijsko-američki fizičar, jedan od pronalazača atomske bombe, na ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 24. april, kroz istoriju:

1792. — Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil komponovao je “Marseljezu”, koja je kasnije postala himna Francuske.

1815. — U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo je Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak je okončan sporazumom kojim je Srbija dobila samoupravu. Miloš Obrenović kasnije se izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza.

1877. — Rusija objavila rat Otomanskoj imperiji.

1898. — Španija objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum američke administracije da se španska vlast povuče sa Kube.

1916. — U Dablinu počeo antibritanski ustanak za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile su ustanak za šest dana.

1945. — Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1950. — Formirana država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1970. — Kina je lansirala prvi veštački satelit.

1975. — Troje ljudi poginulo u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Stokholmu.

1987. — Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva Saveza komunista Srbije, posetio je Kosovo Polje i dao podršku Srbima sa Kosova koji su se žalili na sve agresivniji nacionalizam kosovskih Albanaca. Ta podrška, simbolično izražena rečenicom “Niko ne sme da vas bije”, označila je početak srpskog populističkog talasa na čijem će čelu u narednih 13 godina biti Slobodan Milošević.

1991. — Vlada Južne Afrike saopštila da je postigla dogovor s Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992. — Gerilski lideri u Avganistanu dogovorili su se da Savet od 50 članova preuzme vlast posle rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996. —

Palestinski parlament u izbeglištvu je iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

U Pekingu, predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đang Cemin dogovorili su se o novim odnosima dve zemlje.

2003. —

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo je Okružnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i još osam lica osumnjičenih za umešanost u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Južnoafrički sud osudio je heroinu antiaparthejda Vini Madikizela-Mandela, bivšu suprugu nekadašnjeg predsednika Nelsona Mendele, na šest godina zatvora zbog prevare i kradje. Nakon žalbe kazna joj je smanjena na tri i po godine zatvora.

2004. —

Papa Jovan Pavle Drugi postavio je jednu opaticu na odgovornu poziciju u Rimokatoličkoj crkvi, treće mesto u kongregaciji koja rukovodi verskim redovima. To je najviše mesto koje je jedna opatica ikada zauzela u adminsitraciji Rimokatoličke crkve.

SAD su ublažile ekonomske sankcije Libiji, pošto je napustila program proizvodnje oružja za masovno uništenje. Sankcije su bile na snazi od 1986. godine.

Kiparski Grci su dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje sa kiparskim Turcima i time sprečili da ceo Kipar uđe u Evropsku uniju.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime