Dogodilo se 22. oktobra

0
1235

bora-stankovic_0Na današnji dan, 1883. godine, U Njujorku, izvođenjem opere „Faust“, francuskog kompozitora Šarla Gunoa, otvorena je operska kuća „Metropoliten“.

Na ovaj dan, 1887. godine, Ured za patente u Njujorku, Nikola Tesla, prijavio je šest izuma, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju. Izume 1888. otkupila je firma „Vestinghaus“ i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

Treća srpska armija generala Božidara Jankovića potukla je, u Prvom balkanskom ratu, turske snage i oslobodila Prištinu, na današnji dan, 1912. godine.

Značajne ličnosti, rođene na današnji dan su (1811.) Franc List, mađarski kompozitor, (1844.) Anrijeta Rozina Bernar, poznata kao Sara Bernar, francuska glumica i (1984.) Aleksandar Marić, australijski košarkaš, dok su (1906.) Pol Sezan, francuski slikar, (1927.) Borisav Stanković, srpski pisac, (1967.) Borivoje Ž. Milojević, geograf, profesor Beogradskog univerziteta i akademik SANU, (1973.) Pablo Kasals, španski violončelista katalonskog porekla, n ovaj dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 22. oktobar, kroz istoriju:

1721. — Posle uspešno okončanog rata sa Švedskom, Rusija je postala nova sila na Baltiku, a Petar Veliki proglašen za cara cele Rusije.

1773. — Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Džejmsu Kuku gorostasnu kornjaču, koja je u Londonu živela do 1966.

1797. — Francuz Andre Žak Garneren prvi upotrebio padobran, skočivši iz balona nad Parizom sa visine od 680 metara.

1844. — Veliko razočaranje u SAD, gde je više hiljada vernika očekivalo drugi dolazak Isusa Hrista.

1873. — Da bi onemogućio Francuze da se udruže s nemačkim neprijateljima, nemački car Vilhelm I Hoencolern, na inicijativu kancelara Bizmarka, pridružio se savezu Rusije i Austrougarske.

1894. — Mihailo Petrović Alas, postao profesor matematike na Velikoj školi.

1944. – Dan oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu.

1947. — Počeo je rat Indije i Pakistana oko Kašmira pošto je kašmirski maharadža Hari Sing odbio da se priključi jednoj od dve zemlje kada je podeljen indijski potkontinent. Rat početkom 1949. okončan posredstvom Ujedinjenih nacija, a Kašmir ostao podeljen.

1962. — Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi izdao naređenje američkoj ratnoj mornarici i avijaciji da blokiraju Kubu zbog postavljanja sovjetskih nuklearnih raketa u toj zemlji. Kubanska kriza, koja je dovela svet na ivicu atomskog rata, okončana mesec dana kasnije sporazumom sovjetskog lidera Nikite Hruščova i Kenedija o povlačenju nuklearnog naoružanja i deblokadi Kube.

1964. — Francuski književnik Žan Pol Sartr odbio Nobelovu nagradu za književnost.

1987. — Primerak retke edicije Gutenbergove biblije prodat u aukcijskoj kući „Kristi“ u Njujorku za rekordnih 5,39 miliona dolara.

1991. — Predsedništvo Jugoslavije nepotpunom sastavu, činili ga Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora, odbacilo predlog Evropske zajednice da jugoslovenska federacija bude rekonstituisana u asocijaciju suverenih država. Odluka doprinela produbljavanju jugoslovenske krize i definitivnom raspadu zemlje.

1992. — Na putu Priboj-Rudo iz autobusa kidnapovano 16 muslimana, stanovnika sela Sjeverin na granici Srbije i Bosne, a potom ubijeno u Višegradu. Otmicu i ubistvo izvršili Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević i Đorđe Šević, pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, koji su gotovo 11 godina posle otmice osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

2000. — Posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti, 57 godina po njegovoj smrti, iz američkog mesta Libertivil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Republici Srpskoj. Sahrani prisustvovao i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, koji je potom posetio Sarajevo, što je bila prva poseta predsednika Jugoslavije nekoj od bivših jugoslovenskih republika.

2009. —Majkrosoft zvanično pustio u prodaju operativni sistem Windows 7.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime