Dogodilo se 14. avgusta

0
1020

vujasinovicZnačajne ličnosti, rođene na današnji dan su Aleksandar Obrenović, kralj Srbije (1876.), Hali Beri, afroamerička glumica (1966.), Vladimir Vujasinović, srpski vaterpolista (1973.), Kuzmanović Žarko, srpski komičar iz Budisave kod Novog Sada (1982.), dok su Bertolt Breht, nemački pisac drama, pozorišni teoretičar (1956.), Enco Ferari, italijanski konstruktor sportskih automobila (1988.), Česlav Miloš, poljski pisac i nobelovac (2004.) na današnji dan preminuli.

Događaji, koji su obeležili 14. avgust, kroz istoriju:

1248. — Otpočela je izgradnja katedrale u Kelnu.

1385. — Pobedom u bici kod Alžubarote, portugalske snage osujetile su invaziju kralja Kastilje Huana I, čime je osigurana nezavisnost Portugala.

1457. — Gutenbergova štamparija u Majncu izdala je prvu štampanu knjigu u boji. „Majnciški psaltir“ bio je štampan u crvenoj i crnoj boji.

1784. — Na ostrvu Kodijak pored Aljaske osnovana je prva ruska kolonija. SAD su od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara.

1805. — Na Skupštini ustaničkih starešina u Borku je doneta odluka o osnivanju Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog kao centralnog organa vlasti u ustaničkoj Srbiji, a radi rešavanja raznih životnih pitanja. Među pojedinim ustaničkim i nahijskim starešinama težnji da se njime donekle ograniči Karađorđeva vlast.

1867. — U pokušaju da stvori veliki balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio je ugovor sa Grcima.

1878. — Austro-Ugarska vojska je umarširala u Ljubinje, u sklopu aneksije Bosne i Hercegovine.

1893. — U Francuskoj su, prvi put u svetu, uvedene registarske tablice za motorna vozila.

1900. — Snage evropskih velesila, SAD i Japana, zauzele su Peking, čime je okončan „Bokserski ustanak“ u Kini. Cilj ustanka je bio proterivanje stranaca iz Kine i domaćih hrišćana, kao eksponenata stranih ugnjetača.

1920. — U Beogradu je potpisan ugovor o stvaranju „Male Antante“, vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca protiv restauracije Habzburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je 19. avgusta pristupila i Rumunija.

1934. — U prvi nacistički koncentracioni logor Dahau, kod Minhena, stigli su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope.

1941. — Britanski premijer Vinston Čerčil i predsednik SAD Frenklin Rozevelt potpisali su “Atlantsku povelju”, kojom su se založili za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji i da se izjašnjava o teritorijalnim promenama. Ta povelja kasnije je uključena u Povelju UN.

1945. — Japan je prihvatio savezničke zahteve za bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat. Kapitulacija je potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu „Misuri“ u Tokijskom zalivu.

1947. — Formirana je država Pakistan, nastala po završetku britanske vladavine u regionu i podele indijskog potkontinenta na islamski Pakistan i Indiju naseljenu pretežno Hindusima. Pakistan je bio podeljen na dva dela, Zapadni i Istočni, koji je kasnije postao nezavisna država Bangladeš.

1949. — U Zapadnoj Nemačkoj su održani prvi izbori posle Drugog svetskog rata. Konrad Adenauer je postao prvi kancelar Zapadne Nemačke.

1969. — Vlada Velike Britanije odobrila je ulazak britanskih trupa u Severnu Irsku da bi sprečila eskalaciju sukoba između katolika i protestanata.

1970. — SFR Jugoslavija i Vatikan obnovili su pune diplomatske odnose posle 18-godišnjeg prekida.

1980. — Počeo je štrajk radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo su se proširili na celu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su uticali i na promene u ostalim komunističkim zemljama istočne Evrope.

1986. –

U eksploziji automobila-bombe u istočnom delu Bejruta poginulo je 19, a ranjeno 90 ljudi.

U Pakistanu je izbila pobuna protiv vlasti predsednika Zije ul Haka. Nekoliko ljudi je ubijeno, a lider opozicije Benazir Buto je uhapšena.

1996. — Južnoafrička Nacionalna partija, nosilac politike aparthejda u Južnoj Africi, u parlamentu je prešla u opozicione klupe, posle 48 godina.

2000. –

Ruska pravoslavna crkva proglasila je za svece poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova i članove njegove porodice, koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije, 1918. godine.

Savet bezbednosti UN doneo je rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime