DOBRA VEST: Fijat ostaje u Kragujevcu, novi model već 2019. godine

0
1403

Uskoro u Kragujevcu počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom, a potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Kompanija “Fijat-Krajsler automobili” (FCA) definitivno nastavlja rad u Kragujevcu i posle isteka 10-godišnjeg ugovora, 29. septembra.

U pogonima ove fabrike već je počela serijska proizvodnja modela “500L” sa hibridnim pogonom.

Uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom, a potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

“Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model ‘500L’ sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom”.

Zvaničnici kompanije iz Torina “signalizirali” su poslovodstvu “Fijat Srbija” da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FCA i države Srbije suštinski neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju.

“Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrike u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu”.

Međutim, za razliku od prethodnog ugovora, kako piše list, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih 10 godina.

Ova firma će posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni “Grošnica”.

Izmirivaće se i, ističe se u tekstu, obaveze na dobit, imovinu i PDV.

“Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FCA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni. Stručnjaci tvrde, konačno ozbiljna dobit – za sve”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime