Dobija li Kragujevac “Park nauke”?

0
938

Gradonačelnici devet gradova u Srbiji uputili su dopise ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću u kojima pozivaju resorno ministarstvo da podrži njihovu inicijativu za izgradnju parkova nauke.

park-nauke

Kako se navodi u saopštenju Centra za promociju nauke (CPN), cilj akcije je da se tokom 2017. godine u parkovima u svakom od gradova napravi Park nauke.

U tim parkovima biće, navode iz CPN-a, postavljeni specifično dizajnirani eksponati na otvorenom prostoru gde se naučni pojmovi usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo. Akcija je rezultat saradnje CPN, centara za stručno usavršavanje i jedinica lokalnih samouprava na decentralizaciji promocije nauke.

“Parkovi nauke postoje petnaest godina u svetu. U Evropi su izgrađeni ili samostalno ili u okolini centara promocije nauke, odnosno muzeja nauke”, rekao je pokretač ove inicijative i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević.

Zajedno sa lokalnim Centrima za stručno usavršavanje nastavnika i Regionalnim centrima za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, CPN je tokom proleća ove godine otvorio dvanaest Naučnih klubova. Ta akcija je ostvarena uz podršku jedinica lokalne samouprave koje su sa CPN i centrima za stručno usavršavanje prethodno potpisale trojne memorandume o saradnji..

Ukoliko ideja Parkova nauke Srbije oživi tokom 2017. godine, Srbija će, dobiti parkove nauke u okviru postojećih parkova u Kanjiži, Smederevu, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru, Leskovcu, Knjaževcu, Nišu i Kragujevcu. Do sada su ovi parkovi otvoreni u Šapcu, Kikindi i Čačku.

Ciljna grupa parka nauke su, kažu u saopštenju, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji.

„Dolaskom u park svako nauči ponešto i to na zanimljiv način sa posebnim akcentom na nauku, jer nauka oblikuje materijalni i društveni svet u kome danas živimo“, naveo je Đorđević.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime