Diplome kupljene u aferi “indeks” još važe

0
1766

indeksStudenti koji su u aferi „indeks” 2007. optuženi za kupovinu ispita, uključujući i one koji su pred sudom priznali da su tako završili fakultet, danas neometano koriste diplome.

I dok u tužilaštvu ponavljaju izlizano opravdanje da je „svako nevin dok se krivica ne utvrdi”, pravnici odgovaraju da je ove diplome trebalo oduzeti optuženima dok se suđenje ne završi.

Radmila Jovanović-Canić još 2010. priznala je pred sudom da je za 5.000 evra kupila ispite koji su joj nedostajali do diplome pravnika na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Ona danas prima penziju veću od 70.000 dinara, a ova diploma omogućila joj je da napreduje od administrativca sa srednjom spremom, preko nadzornika obezbeđenja u ženskom delu zatvora Zabela, do zapovednika tog obezbeđenja.

Radmila Jovanović-Canić je, prema optužnici, kupila prelazne ocene iz šest predmeta, a na saslušanju je priznala da je za njih dala novac jer „nije imala vremena da uči niti da na njih izlazi”.

Uskoro bi trebalo i da sud obustavi postupak protiv profesorke Milene Petrović za krivično delo zloupotrebe službenog položaja koje je izvršila 26. marta 2002. godine i koje je, prema krivičnom zakoniku (član 359), zastarelo prošle godine. Ona je optužena da je upisala ocenu šest studentu Vladimiru Dimitrijeviću koji nije izlazio na ispit. Samim tim, i Vladimiru Dimitrijeviću će zastareti ovo krivično delo jer je on optužen.

Štaviše, sudeći po nezvaničnim informacijama iz Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, diplome su validne i onim studentima za koje postupak još traje.

“Zakoni su takvi da i pored najčvršćih dokaza ne možemo tražiti poništenje diploma sve dok se postupak ne okonča”, nezvanično za „Blic” odgovaraju u ovom tužilaštvu, a na pitanje zašto nisu oduzeli diplome do okončanja postupka, kažu da im takva zakonska mogućnost nije ni poznata.

Pravnici su drugačijeg su mišljenja i čak podsećaju da su u nedavnoj akciji „diploma” u BiH oduzeta falsifikovana svedočanstva o položenim ispitima još pre pokretanja postupka. S obzirom na to kojom brzinom se suđenje u aferi „indeks” vodi pred Višim sudom u Smederevu, pitanje je kada će i da li će te diplome uopšte i biti poništene.

Posle toliko godina suđenja u aferi „indeks”, postalo je očigledno da oni koji su moćni u državi štite optužene. Jasno je kao dan da ne postoji volja da se ovaj postupak okonča. Država i njeno pravosuđe jedini snose odgovornost za to što optuženi profesori i dalje predaju, a optuženi studenti koriste svoje diploma, priča Srbijanka Turajlić, penzionisana profesorka ETF.

Na ročištu koje je juče održano pred Višim sudom u Smederevu saslušavan je jedan od advokata optuženih, a povodom tvrdnji optuženih da da su im priznanja iznuđena. Sva martovska ročišta protekla su u ispitivanuju ovih tvrdnji. I dalje se čeka na veštačenje zdravlja optuženog Predraga Stojanovića, dekana Pravnog fakulteta, jedinog optuženog koji pod izgovorom lošeg zdravlja nijednom nije saslušan.

U aferi „indeks” je 2007. optuženo 86 osoba.

Izvor: Mondo

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime