Deca sa invaliditetom suočena sa brojnim problemima

0
402

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom i UNICEF, danas su predstavili rezultate sveobuhvatne analize položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i ostvarivanja njihovih prava u Srbiji, u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“.

“Naše istraživanje je pokazalo da su porodice ove dece u lošem materijalnom stanju, da su im primanja koja imaju nedovoljna za dodatne troškove invalidnosti, da nedostaju servisi podrške, a to je sve prepreka i za obrazovanje kao jedan od ključnih sistema ka kojima su deca upućena. Naravno, postoje problemi i u zdravstvu. Deca sa invaliditetom se često suočavaju i sa problemima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, naročito ona koja se nalaze na institucionalnom smeštaju, tako da su to neki od zaključaka do kojih smo došli tokom ovog istraživanja”, rekla je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Prema rečima Marine Bogdanović iz UNCEF-ovog tima za zaštitu dece, svrha ovakvog istraživanja je da se ono koristi kao alatka za dalje zagovaranje i za unapređivanje politika i praksi u ovoj oblasti.

“Izrada situacione analize o položaju dece sa smetnjama u razvoju je deo jednog većeg projekta koji se trenutno sprovodi u Srbiji, kao jednoj od sedam zemalja koje sprovode regionalni projekat “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, nastala je kao odgovor na nedostatak istraživanja i podataka u ovoj oblasti”, rekla je Bogdanović.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime