Dašić: Nema gradnje bez sadnje drveća

1
1234

Odluka grada Kragujevca da prvi u Srbiji zabrani gradnju objekata bez sadnje drveća je velika akcija ozelenjavanja – pojasnio je svoju inicijativu, gradonačelnik Nikola Dašić.

Kaže da je povod za donošenje takve odluke namera da se stvori lepše okruženje, ali i želja da se “Šumadiji vrati prepoznatljivost po šumama”.

“U gradu koji ubrzano raste i razvija se, zelenilo u svom okruženju možemo da nadomestimo samo na osnovu gradnje. Kada je reč o stambeno – poslovnim objektima, predvideli smo jedno drvo za svaki izgrađeni stan ili poslovnu jedinicu. S druge strane, za sve poslovne objekte do 1.000 kvadratnih metara, obaveza investitora je da posadi deset stabala, a preko 1.000 kvadrata na svakih 500 još po jedno stablo”, kaže Dašić.

On je precizirao da je, ukoliko sadnja nije moguća na samom placu, predviđeno da JKP “Šumadija”, kao preduzeće nadležno za upravljanje zelenim površinama, odredi lokaciju, sprovede sadnju i izda potvrdu da je obaveza ispunjena, jer je to uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

“Reakcije na odluku su sjajne, a to nije veliki trošak za investitore. Imajući u vidu koliko se stambenih i poslovnih objekata na godišnjem nivou izgradi u Kragujevcu i to pomnožite sa brojem stabala onda je jasno da će ovo biti velika akcija ozelenjavanja”, rekao je Dašić .

Prema njegovim rečima to je samo jedan u nizu zelenih projekata koje grad Kragujevac trenutno sprovodi kako bi na duži vremenski period na sve načine omogućio kvalitetniji vazduh i bolje prirodno okruženje.

“Pored „Čiste Srbije“ i izgradnje nove kanalizacione infrastrukture, u Energetici je završena zamena kotlova na ugalj kotlovima na gas. Akcija „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ samo je još jedan potez u pravcu da grad učinimo zelenijim i lepšim za našu decu”, poručio je Dašić.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime