Danas počinje šestonedjeljni post

0
1986

Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje božićni post kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika – rodjenje Isusa Hrista, Božića. Božićni post traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara.

Post nije samo uzdržavanje od pojedinih jela, već da podrazumeva i duhovni post, odnosno uzdržavanje od strasti i grehova. Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitvi, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Hrišćanski post vodi poreklo od Isusa Hrista koji je postio na hlebu 40 dana pre suočavanja sa Satanom. On je i govorio o postu i rekao da će Njegovi učenici postiti.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa povrćem spremljenim samo na vodi.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime