Danas je Međunarodni dan zagrljaja

0
2128

zagrljajDanas je Međunarodni dan zagrljaja, zato ne zaboravite da zagrlite nekoga i uživate.

Ovaj praznik osmislio je jedan Amerikanac koji je primetio da je njegovim sunarodnicima neprijatno  da pokazuju svoja osećanja u javnosti. Datum je ustanovljen 1986. godine.

Psiholozi su odavno shvatili da su zagrljaji vrlo važni za ispunjen i zdrav emocionalni život. Kada nekoga grlimo, puštamo ga u svoj najintimniji prostor i zapravo se dodirujemo gotovo celim telom. Zagrljajem možemo preneti drugoj osobi veliku količinu pozitivne energije i pružiti joj značajnu podršku bez reči. Dodiri i zagrljaji su naročito važni za bebe i stare ljude kojima ova vrsta kontakta najčešće i nedostaje.

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da su bliski ljudski kontakti poput dodira i zagrljaja veoma važni za naše emocionalno zdravlje, ali i ostvarivanje prisnijih odnosa i veće povezanosti sa bliskom ljudima i partnerom.

Zagrljaj utiče na jačanje našeg imunološkog sistema ali i smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Topao zagrljaj drage osobe, takođe, može  uspešno da smanji količinu kortizola (hormona stresa)  u organizmu, pa stoga nastojte da vam ni jedan dan ne prođe bez zagrljaja.

Samo 20 sekundi grljenja direktno utiče na količinu proizvedenog oksitocina (tzv. hormona ljubavi)  koji u mozgu izaziva osjećaj zadovoljstva, nežnosti i bliskosti prema dragim ljudima.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime