Danas je Međunarodni dan pizza-e

0
1567

pizzaNekada jelo za siromašne zapečeno u rerni, danas globalno rasprostranjen ukusni zalogaj – pizza ima svoj Međunarodni dan koji se obeležava upravo danas, 9. februara.

Iako se nastanak pizza-e vezuje za Napulj i 18. vek, istorijski spisi beleže da su još drevne civilizacije konzumirale hleb ravne površine, plankuntos. Pojedini gastronomski učeni i obrazovani ljudi smatraju da je ovaj hleb bio preteča nečega što je rodilo ideju za stvaranjem današnje pizza-e u obliku po kojem je prepoznajemo u ekskluzivnim ugostiteljskim objektima, izlozima restorana brze hrane, ali i frižiderima upakovanu za “brzu pripremu”.

Reč “pizza” izvedena je od latinske reči “picea” koja je u Rimu bila korišćena da opiše produkt termičke obrade testa – tamnjenje hleba u pećnici.

Pod kakvim god velom mističnosti drevnih naroda i civilizacija bila pokrivena, pizza je nesumnjivo nosilac mnogobrojnih gastronomskih ponuda u 21. veku.

Opšte prihvaćeno stanovište jeste da je pizza nekada bila jelo siromašnih sve dok 1889. godine Rafael Espozito nije pripremio jelo od testa, mocarele, paradajz sosa i zeleniša, specijalno za kralja Umberta Prvog i kraljicu Margaritu. Piomenute sastojke koristio je kako bi na “jelu siromašnih” gurmanski oslikao zazstavu Italije. Na ovaj način nastala je pizza Margarita koja je ubrzo postala svetski standard.

Margarita se danas najčešće pravi od testa, mocarele, bosiljka i paradajza.

Prva otvorena picerija je “Antica Pizzeria Port Alba”, koja je sa ugostiteljskom i gastronomskom delatnošću počela da priivlači pažnju javnosti 1830. godine u napulju kada je i otvorena. Ova picerija posluje i danas.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime