Dan primirja obeležen i u Kragujevcu

0
849

4nuhqy0v copy

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima i minutom ćutanja, u Kragujevcu je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu.

Vence su kraj spomenika položili predstavnici grada Kragujevca, Komande garnizona, Udruženja potomaka starih ratnika i SUBNOR – a, Udruženja Biram Kragujevac i Udruženja mirnodobskih i ratnih vojnih invalida.

Kragujevac je 1914. godine poslao na front 1677 svojih najboljih sinova i kćeri, podsetio je tom prilikom Željko Zirojević predsednik SUBNOR –a. Iz rata se nije vratilo njih 478. Kragujevac se danas klanja senima svih poginulih Šumadinaca, odajući poštu uz poruku da više nikada ne bude rata.

Ovo je jako bitna godina za Srbiju jer obeležavamo 70 godina od pobede nad fašizmom i 101 godinu primirja u Prvom srpskom ratu, rekao je Obrad Turković pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih. Grad Kragujevac je dao veliku žrtvu, svi Šumadinci su bili epicentar odnosno oni koji su nosili tu borbu u svim oslobodilačkim ratovima. Činjenica da imamo ovaj spomenik koji obeležava sve to je velika stvar i moramo nove generacije stalno da podsećamo na to, šta su sve njihovi preci učinili da bi danas svi mi mogli ovde slobodno da živimo.

Inače, spomenik je podignut 1932. godine, rad je autora Antuna Augustinčića i posvećen je palima u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine. Rađen je na osnovi u obliku krsta; na stranama kamenog postolja nalaze se četiri reljefa koji predstavljaju četiri pokolenja i četiri istorijske epohe, kroz ratne događaje koji su ih obeležili: Prvi i Drugi srpski ustanak, Balkanske ratove i Prvi svetski rat.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime