Dan planete: predstavljamo Vam sedam svetskih čuda prirode

2
25968

planeta naslovnaDanašnji dan, 22. april, obeležava se kao Međunarodni dan planete Zemlje, zvanično od 1992. godine i Konferencije UN u Rio de Žaneiru. Cilj obeležavanja ovog dana je usmeravanje svesti ljudi ka sve ugroženijoj lepoti naše planete. Kako bismo Vas motivisali da vodite računa bar o komadu planete koji Vi nastanjujete, u nastavku ćemo Vam prikazati planetu Zemlju u svom najboljem svetlu. Naime 11. 11. 2011. (u 11h i 11 min) završeno je međunarodno takmičenje za izbor sedam svetskih čuda prirode, a verovatno se i sećate da je naša Đavolja Varoš do pred sam kraj bila jedan od najozbiljnih kandidata da bude uvrštena. Ipak, na kraju ona to nije uspela, a pogledajte kojih to sedam prirodnih lokaliteta širom sveta jesu:

SVETSKO ČUDO PRIRODE #1 – Amazonska prašuma (Južna Amerika)

1 Amazonija

Amazonija je veliko šumsko prostranstvo (prašuma) na severu Južne Amerike. Ime je dobilo po reci Amazon. Zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara površine. Nalazi se na teritoriji devet država: Brazil (60% prašume), Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

Geolozi smatraju da su Andi, prilikom sudara geoloških ploča, zaokružili sve vode Južne Amerike. Erozijom istočne obale, one su potekle prema Atlantiku, stvorivši Amazoniju, “pluća” današnjeg čovečanstva.

 

SVETSKO ČUDO PRIRODE #2 – Zaliv Halong (Vijetnam)

2 Ha Long

Zaliv obuhvata više od 3000 ostrva, ostrvaca, morskog stenja i pećina. Površina zaliva je oko 1.500 kvadratnih kilometara, a kako nadzemni, tako i podvodni svet karakteriše visoki stepen biološke raznovrsnosti.

Halong znači ,,gde se zmaj spustio u more”. Prema legendi, ostrva je formirao veliki Halong zmaj. Jedino stalno naseljeno ostrvo u zalivu može se smatrati Tuančau. Ovde se nalazila i rezidencija Ho Ši Mina. U novije vreme, na ovom delu ostrva, očekuje se izgradnja većeg broja odmarališta.

 

SVETSKO ČUDO PRIRODE #3 – Vodopadi Iguasu (Argentina i Brazil)

3 Iguazu

Naziv Iguazu poreklo vuče iz jezika naroda Guarani od reči Y (vode) i Guasu (velike). Guarani legenda govori o nameri boga da se oženi prelepom devojkom Naipi, no ona je pobegla sa svojim ljubavnikom Taroba u kanuu. U gnevu, Bog je rascepio reku stvorivši vodopad, osudivši ljubavnike na večni pad.

Vodopadi, koji su locirani u nacionalnim parkovima Iguazu u Argentini i Iguasu u Brazilu, sastoje se od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara. U blizini vodopada, sa svake strane reke, nalaze se dva grada: brazilski Foz do Iguasu i argentinski Puerto Iguazu.

O najlepšim svetskim vodopadima opširnije pročitajte ovde.

SVETSKO ČUDO PRIRODE #4 – Ostrvo Čedžu (Južna Koreja)

4 Jeju

Ostrvo Čedžu je suptropsko i vulkansko ostrvo koje se nalazi južno od Korejskog poluostrva. To je najveće ostrvo Južne Koreje. Površina mu je 1.845,55 km². Po podacima iz 2011. na njemu živi 577.187 ljudi.

Ostrvo se sastoji od vulkanskog materijala. Vrh Halasan je sa 1950 metara visine najviši vrh Južne Koreje. U ugašenom krateru ovoga vulkana nalazi se kratersko jezero, a oblast oko njega je nacionalni park. Stotine vulkanskih brežuljaka i tuneli koje je stvorila lava daju ovom ostrvu jedinstveni krajolik.

 

SVETSKO ČUDO PRIRODE #5 – Ostrvo Komodo (Indonezija)

5 Komodo

Komodo (id. Pulau Komodo) jedno je od 17.508 ostrva Indonezije. Najpoznatije je kao prirodno stanište jednog od najvećih guštera na planeti “komodo zmaja” i brojnih drugih endemskih vrsta. Ostrvo je deo malosundskog arhipelaga i Nacionalnog parka Komodo. Iako je vulkanskog porekla na ostrvu danas ne postoje aktivni vulkani, iako su podrhtavanja tla vema učestala pojava. Površina ostrva iznosi 390 km². Broj stanovnika lagano raste, 1928. godine ostrvo je imalo samo 30, a danas ima oko 2.000 stanovnika.

Tokom 8 meseci u godini, vlada suva klima sa visokim temperaturama i slabim padavinama, dok ostatak godine karakterišu monsunske kiše. Temperature se kreću između 17º C i 34º C. Od novembra do marta, duva zapadni vjetar, koji formira velike talase duž čitave zapadne obale, a od aprila do oktobra suv vetar, koji formira velike talase na južnoj strani ostrva. Suva klima uslovila je siromašnu vegetaciju, uglavnom kserofilnog tipa.

 

SVETSKO ČUDO PRIRODE #6 – Podzemna reka Porto Princesa (Filipini)

6 Porta princesa

Nacionalni park podzemne reke Porto Princese se nalazi na Filipinima. Osnovan je 1971. a 1999. je postao član svetske baštine UNESKO-a.

Životinjski i biljni svet mesta je bogat. Otkriveno je 800 vrsta biljki; nekoliko vrsta kaktusa, 295 vrsta drveća i 95 vrsta ptica.

Ponorncia Sabang je najveća turstička atrakcija u nacionalnom parku. Ona teče kroz krš i uliva se u Južno Kinesko more. To je reka sa najdužim podvodnim plovnim delom na svetu. Moguće je ploviti 1,2km od njenog podzemnog toka 4,2km. Duboka je 8m. U njoj se nalaze mnogi šišmiši i lastavice.

 

SVETSKO ČUDO PRIRODE #7 – Stona planina (Južna Afrika)

5 table

Stona planina je gora koja se nalazi u Južnoafričkoj Republici, obavija se oko Kejptauna i ima odličan pogled na njega. Na zastavi Kejptauna je nacrtana Stona planina (gora). Ona je turistička atrakcija i na njoj se nalaze uspinjači kojima se penje i silazi. Takođe, na njoj se nalazi nacionalni park, koji predstavlja jedan od Sedam svetskih čuda prirode. Na planini se nalaze tri poznata vrha i to: Devilski Pik, Lavova glava i Signalno brdo.

Gora je bogata biljnim i životinjskim svetom,  većinom invazivne vrste koje se nekontrolisano šire. Daman kamenjar je najpoznatiji od životinja na planini. Poznate su i kornjače, zmije, mungosi i bodljikava prasa. Posljednji lav je živeo početkom 19. veka. Na planini žive i karakali i afričke divlje mačke. Postoji i mali broj jelena.

 

Izvor fotografija: 

nature.new7wonders.com, thecostaricanews.com, wanderingtrader.com, havefieldkitwilltravel.com, awaywindi.blogspot.com, likeablefellow.wordpress.com

 

2 KOMENTARI

  1. Svi predeli su prelepi a mnogo i posebno je intrigantno vulkansko ostrvo u J.Koreji sa onako zatvorenim kraterom.Krater do te mere nije izgubio oblik da se mnogo vidi da je upravo krater i da je vrh vulkanskog porekla iako je odozgo trava i rastinje.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime