Čvršća saradnja “Koraka” i Udruženja književnika Srbije

0
168

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu susreo se s piscem Vidakom Maslovarićem, članom Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije i dobitnikom pesničke nagrade „Vojislav Brković“ za knjigu „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Teme razgovora bile su izdavačka delatnost i kulturna scena grada Kragujevca – pomaci koji su učinjeni u ovim oblastima, kao i načini da se one obogate i unaprede.

“S piscem Vidakom Maslovarićem smo razgovarali o koracima koji su učinjeni na kulturnoj sceni grada Kragujevca, s posebnim osvrtom na izdavačku delatnost. Grad Kragujevac od 2019. godine izdvaja izdašna finansijska sredstva putem konkursa za finansiranje novih naslova kragujevačkih autora, po čemu je diferentan u odnosu na ostale gradove. Pokrenuli smo inicijativu koja je već dala rezultate, a to je da nagrađivani učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca dobijaju poklone u vidu knjiga kragujevačkih autora. Inicijativa je pokrenuta i za osnivanje nove knjižare u Kragujevcu i verujemo da će se taj projekat realizovati u narednih nekoliko meseci. To će biti jedan lep kutak namenjen Kragujevčanima u kojem će moći da pročitaju nove naslove kragujevačkih autora, gde će moći da kupe knjige koje budu izabrali”, kazao je Bjeletić.

On je dodao da će saradnju sa Udruženjem književnika Srbije biti precizirana kroz dokument, a da je jedan od ciljeva aktivnosti na promociji kragujevačkih pisaca na kulturnoj sceni grada Beograda.

“Cilj nam je da Kragujevac bude još ozbiljnije relevantno mesto okupljanja ne samo naših stvaralaca, već i iz Beograda, kao i da najeminentniji pisci današnjice dođu i u naš grad”, zaključio je Bjeletić.

Maslovarić je kazao da je težišt našeg razgovora potpisivanje protokola o trajnoj saradnji Ustanove kulture „Koraci“ i Udruženja književnika Srbije.

“Nastupaćemo zajedno na sajmovima, praviti manifestacije u Kragujevcu, Beogradu i u drugim gradovima. U izdavačkoj delatnosti, o čemu smo opširnije razgovarali, ima mogućnosti da Udruženje književnika Srbije i Ustanova kulture „Koraci“ budu suizdavači onoga što je najbolje u savremenoj srpskoj književnosti”, rekao je Maslovarić.

Inače, pisac Vidak Maslovarić je sekretar Odbora za međunarodnu književnu saradnju i glavni i odgovorni urednik kultne književne tribine Francuska 7. Dobitnik je pesničke nagrade „Vojislav Brković“ za knjigu „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Za ovu knjigu Maslovariću je pripala i nagrada „Đurin šešir“, kao i još nekoliko pesničkih priznanja.

 

 

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime