“Crna ovca” najbolja predstava 58. Festivala “Joakim Vujić”

0
358

Nagrada za najbolju dramsku predstavu u celini ovogodišnjeg Festivala “Joakim Vujić” pripala je “Crnoj ovci” Kraljevačkog pozorišta.

U obrazloženju je navedeno da predstava uzbudljivo i promišljeno transponuje obrasce surovosti neoliberalizma u scensku igru građenu na brehtijanskim postupcima, preispitujući obrasce dehumanizacije sveta, otvarajući mogućnost vođenja dijaloga sa publikom u kome civilizacijska pitanja nesporno ističu da ideja progresa mora da počiva na ideji plemenitosti duha.

Za istu predstavu nagrađena je i rediteljka Snežana Trišić, kojoj je pripalo i priznanje za najbolju scenografiju. Predstavi “Crna ovca” dodeljene su i tri glumačke nagrade Gorici Dinulović, Nikoli Voštiniću i mladom Vladimiru Jovanoviću.

Žiri 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u sastavu Snežana Kovačević, kostimografkinja, Ivana Nedeljković, glumica i mr Nemanja Ranković, glumac i reditelj, odlučio je da dodeli sledeća priznanja:

Nagrada za najbolju kostimografiju Marini Vukasović Medenica za predstavu „Oslobođenje Skoplja”

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Sanji Matejić u predstavi „Na rubu pameti”

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje ansamblu predstave „Trpele”

Specijalna nagrada za scenski pokret Jeleni Alempijević u predstavi „Stvaranje čoveka“

Specijalna nagrada za originalnu muziku Aleksandru Spasiću u predstavi „Stvaranje čoveka“

Specijalna nagrada za uspostavljanje inovativnih pristupa Patriku Laziću i Mileni Depolo u predstavi „Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice“

Žiri Okruglog stola kritike u sastavu dr Zoran Maksimović, teatrolog, Miloš Latinović, književnik i Aleksandra Jovanović, dramaturškinja, dodeljuje NAGRADU OKRUGLOG STOLA KRITIKE ZA NAJBOLJU PREDSTAVU FESTIVALA predstavi „TRPELE“ Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta.

Večeras od 20 časova nakon dodele nagrada biće izvedena predstava u čast nagrađenih “Svinjski otac”, Narodnog pozorišta Užice, koja će zatvoriti 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime